Orașul Ploiești ”stă” bine pe Internet: e pe locul trei mondial la capitolul viteză

de: Ștefan Neculai
23 09. 2015

Deși ne-am obișnuit să fim la coada clasamentelor aproape de fiecare dată , se pare că avem totuși un motiv de mândrie națională: viteza internetului. Rezultatele studiului realizat de Ookla Net Index sunt surprinzătoare chiar și pentru noi, care intrăm zilnic în contact cu internetul.

Pe primul loc în țară se află Ploiești, care are o viteză medie de 102.35 Mbps. Dar asta nu este tot, Ploieștiul a fost clasat ca fiind al treilea oraș din lume la capitolul viteză de internet, după Singapore și Hong Kong.

Pe locul doi în topul național se află orașul Iași, care are o conexiune de bandă cu o viteză medie de 101.43 Mbps. Iar, de asemenea, să nu credeți că Iașiul este departe de topul clasamentului mondial. Acesta ocupă poziția a cincia.

Pe locul trei se află Bucureștiul, cu o viteză medie de 95.18 Mbps, urmat de Timișoara (86.55 Mbps), Galați (83.24 Mbps), Constanța (77.73 Mbps), Cluj-Napoca (75.14 Mbps), Oradea (70.95 Mbps) și Brașov (66.73 Mbps). Toate aceste orașe sunt clasate până în locul 15 în topul orașelor lumii cu cele mai mari viteze ale internetului, fiind în fața unor metropole precum Tokyo, Seoul și New York.

Media de viteză la descărcare a întregii țări este de 77.15 Mbps, ceea ce ne clasează pe locul trei în topul mondial. Media de viteză a întregii lumi este de doar 23 Mbps.

Nu doar viteza de descărcare este una impresionantă la noi în țară. România a fost clasată pe locul zece când vine vorba de viteza de încărcare, cu 36.19 Mbps, în timp ce media mondială este de 10.7 Mbps. Constanța este orașul cu cea mai mare viteză la încărcare, cu 48.9 Mbps, fapt ce clasează orașul pe locul nouă în lume. Acesta este urmat îndeaproape de Brașov, care are o viteză de 48.51. Următoarele orașe din listă sunt Oradea (47.69 Mbps), Iași (44.44 Mbps) și Galați (42.70 Mbps). Bucureștiul este pe locul șase, cu o viteză medie de încărcare de 38.16 Mbps.

Cu toate că avem una dintre cele mai rapide conexiuni la internet din lume, serviciile nu sunt atât de scumpe precum s-ar fi așteptat străinii. Costul mediu pe un Megabit consumat în Romania este de 0.71 de dolari. Doar Rusia și Bulgaria au un internet mai ieftin decât al nostru.