Omul care se oferă pentru primul transplant de cap: Este ca primul pas pe Lună

de: Răzvan Băltărețu
14 04. 2015

Una dintre cele mai „fierbinți“ vești din știință este un transplant de cap pe care doctorul Sergio Canavero vrea să-l facă. Încă din 2013, există un om care i-a spus medicului că este dispus să-și doneze capul în numele științei. Iată și de ce vrea el să facă așa ceva.

„Sunt un bărbat de 29 de ani, care suferă de atrofie musculară. Am fost foarte încântat să citesc în ziare despre cercetările dumneavoastră asupra transplantului de cap. Vă rog să-mi spuneți de ce resurse aveți nevoie pentru o operație de succes? Vă pot fi de folos? Sunt gata să particip la orice fel de experimente, dacă aveți nevoie“, acesta e mesajul pe care pe 22 iunie 2013, rusul Valeri Spiridonov i-l transmitea prin mail doctorului Sergio Canavero.

Spiridonov este un programator și grafician rus, și, totodată, ar putea fi primul om care trece printr-un transplant de cap. De ce riscă omul atât de mult? El vede în asta singura scăpare de boala de care suferă: Werdnig-Hoffman, o atrofie musculară incurabilă. Majoritatea persoanelor care suferă de această afecțiune nu trec de vârsta de douăzeci de ani, iar în cazul lui Spiridonov timpul e limitat, după cum notează VICE.

Valeri Spiridonov, într-un screenshot realizat în timpul unei conversații prin Skype. FOTO VICE

Când singura șansă de a supraviețui e un transplant miraculos de cap, pentru el pare o soluție de ales. Acesta ar trebui să se întâmple în 2017, deși sunt medici care spun că nu se va întâmpla niciodată, dar și că ceea ce pacientul suferă ar putea fi mai rău decât moartea.

De ce riscă un om atât pentru un transplant de cap?

„Citesc totul cu plăcere (n.red.: articole din presă, comentarii ale medicilor). Citesc mai ales comentariile, majoritatea sunt frumoase. Oamenii îmi doresc noroc și înțeleg de ce am nevoie de asta. Sunt bucuros că majoritatea oamenilor susțin proiectul nostru“, explică Spiridonov. Întrebat de ce a dorit să își prezinte situația, deși putea ține secret, rusul spune că e un experiment la fel de important ca mersul pe Lună.

„E un eveniment revoluționar în știință, tehnologie și biologie. Nu-l puteam ține secret pentru că oamenii trebuie să știe ce se întâmplă și ce oportunități vor fi disponibile. Am vrut să le spun tuturor că e nevoie de astfel de operații. Au nevoie de ele sute de mii de persoane aflate într-o stare mult mai proastă decât a mea“, spune acesta. „Bineînțeles, nimeni n-a mai făcut asta până acum și nimeni nu are tehnologia prin care să conecteze cordul neuronal în afara lui Canavero. Au destule motive să fie sceptici (n.red.: alți medici), dar sper că doctorul va dezvălui o parte din secretele lui în vara asta“, vorbește Spiridonov despre planurile lui Canavero.

Recent, Canavero a explicat tehnica prin care vrea să facă un transplant de cap. Se începe cu răcirea integrală a corpului și a capului, astfel încât celulele să nu moară când sunt lipsite de oxigen. Apoi, gâtul este tăiat, iar toate vasele de sânge cruciale sunt protejate în tuburi, în timp ce măduva spinării are o soartă similară. „Capul este apoi mutat pe corpul recipientului, iar cele două capete ale măduvei spinării sunt legate. Pentru a obține acest lucru, va fi injectată o cantitate mare de substanță chimică care accelerează sudarea membranelor celulare”, a spus Canavero.

Nu ești îngrijorat?“, a fost întrebat omul care ar putea fi supus primului transplant de cap. „Nu sunt îngrijorat de nimic. Cineva trebuie să fie primul. Cineva tot trebuie să ajungă unde n-a ajuns nimeni vreodată. Sunt sigur că și primul astronaut era speriat. Și eu mă tem, dar înțeleg că dacă nimeni n-o să facă pasul ăsta, evoluția nu va fi posibilă“, explică acesta. Când a fost întrebat de costuri, el a afirmat că astfel de proiecte, și planul lui Canavero, ar trebui susținute de cât mai multe instituții și chiar țări.

„Guvernele ar trebui să-l susțină și să-l ajute pe Canavero. Nu cred că își face griji de bani nici el, pentru că nu e o chestiune de umanitate. E ceva important pentru viitorul omenirii“, mai spune el.

Interviul este integral pe site-ul VICE, alături de detalii despre ceea ce Spiridonov face în viața de zi cu zi.