O fosilă descoperită de oamenii de știință îți arată că șerpii au avut patru picioare

de: Andrada Bonea
24 07. 2015

Care este diferența dintre un șarpe și o șopârlă? Dacă răspunsul tău ar fi „picioarele”, te înșeli, iar oamenii de știință o pot confirma.

A fost descoperită fosila unui șarpe, care se pare că a avut patru picioare funcționale, potrivit unui studiu publicat în revista Science. Descoperirea sa nu a fost una tocmai inedită și plină de aventuri, căci a fost găsit în Muzeul Solnhofen în Germania, în timpul unei excursii tematice organizată de paleobiologul David Martill. Fosila era parte dintr-o expoziție de fosile din perioada cretacică, dar nimeni nu îi acordase atenția meritată.

Se pare că fosila are 110 milioane de ani, și deși în trecut au mai fost descoperite fosile de șerpi cu patru picioare, în toate cazurile două dintre ele nu erau funcționale. Faptul că șerpii au evoluat din șopârle e un adevăr științific unanim acceptat, dar oamenii de știință nu știu când s-a întâmplat asta, motivul pentru care s-a întâmplat și nici tipul de șopârlă din care au evoluat. Tocmai de aceea această fosilă este atât de importantă. Demonstrează că șerpii au evoluat din șopârle terestre, nu marine, scriu cei de la CNET.

Picioarele erau prea mici pentru a fi folosite pentru târât. Specimenul măsoară 20 de centimetri, cu un cap de dimensiunea unghiei unui adult. Picioarele măsoară aproximativ un centimetru, iar cele din spate sunt puțin mai lungi. „Este un mic șarpe obișnuit, cu excepția picioarelor și brațelor”, a spus Nick Longrich, un paleontolog care a lucrat cu Martill la cercetare.

Este evident că nu avem de-a face cu o șopârlă, fosila descoperită având toate caracteristicile unui șarpe. În mod surprinzător, au fost găsite oasele unei salamandre în stomac, ceea ce sugerează că șerpii ar fi putut deveni carnivori mai devreme decât se presupunea.