Noi țesuturi de dinozauri pot schimba tot ce știm despre ei

de: Andrada Bonea
10 06. 2015

Deși dinozaurii au dispărut de pe Terra, oamenii de știință încă găsesc rămășițe ale lor, care s-au conservat într-un mod misterios.

Recent, cercetătorii au găsit material celular care seamănă cu celulele roșii. S-a descoperit că opt oase care datează de 75 de milioane de ani conțin încă țesut moale, potrivit unui studiu publicat în revista Nature. Nu este prima oară când se găsește țesut moale în fosile, dar este un eveniment destul de rar. Există indicii că țesuturile ar putea fi conservate mult mai mult timp decât se credea inițial. Înainte, se credea că proteinele moleculare se degradează mult mai repede, supraviețuind nu mai mult de patru milioane de ani, notează CNET.

„Descoperirea ne entuziasmează pentru că aceste fosile ar putea fi piese importante în reconstrucția puzzle-ului care ne poate face să înțelegem în detaliu cum au evoluat dinozaurii și cum au devenit creaturi cu sânge cald, precum și relațiile de rudenie dintre specii”, a explicat unul dintre cercetători. Cele opt mostre studiate au fost scanate microscopic, analizate din punct de vedere al structurii, locului de proveniență și compoziției țesutului moale.

Echipa a comparat celulele roșii cu o mostră de sânge luată de la un emu, bazându-se pe faptul că păsările sunt rude îndepărtate ale dinozaurilor. Acestea prezentau câteva similarități, mai ales în ceea ce privește structura organică. Cercetătorii speră că descoperirea o să îi ajute să stabilească cum și când au evoluat dinozaurii către metabolismul păsărilor. Structurile de colagen ar putea determina relațiile în cadrul grupurilor, întrucât acestea variază în funcție de grupurile animale. Următorul pas este de a examina o gamă mai largă de fosile pentru a vedea cât de bine a fost conservat țesutul moale.