Windows XP nu mai are suport, dar produce milioane de dolari
Deși Microsoft a încetat să ofere suport Windows XP acum mai bine de un an, se pare că bătrânul Windows continuă să ofere surprize.
După ce Windows 8 nu a fost prea bine primit și utilizatorii n-au trecut prea repede la acesta, Microsoft a încercat să își spele păcatele Windows 8.1. Computerele care utilizează Windows 8 au fost, în repetate rânduri, afectate de atacuri cibernetice de amploare, cum ar fi operațiunea Citadel, unul dintre cele mai mari atacuri informatice din istorie.
Deși a venit cu îmbunătățiri considerabile, utilizatorii încă se arată sceptici față de Windows 8.1. CNET notează că noul sistem de operare al Microsoft prezintă actualizări, însă are probleme similare predecesorului său, astfel încât noile caracteristici nu vor fi de ajuns pentru a schimba opiniile clienților. Deși Windows 8.1 rezolvă unele dintre aspectele versiunii anterioare față de care utilizatorii și-au arătat nemulțumirea, “ceea ce nu face este să vindece Microsoft de schizofrenie”.
Acest lucru a determinat unii utilizatori să rămână fideli Windows XP, iar Microsoft încă scoate bani din el. Săptămâna aceasta, Marina SUA a încheiat un contract de 9,1 milioane de dolari cu Microsoft, care garantează oferirea de suport pentru actualizările de securitate pentru 100.000 de stații care încă folosesc Windows XP, Office 2003, Exchange 2003 și Windows Server 2003.
Contractul se extinde până în 2017 și valoarea lui se ridică la 30,8 milioane de dolari, potrivit IDG News. „Marina se bazează pe programe care depind de produsele Windows. Odată ce acestea sunt modernizate sau scoase din uz, continuitatea serviciilor este necesară pentru a menține eficiența operațională”, a declarat un purtător de cuvânt.
Sistemul vechi e necesar, dar vulnerabil
De asemenea, un document al Marinei arată că aplicațiile Microsoft afectează comenzile și sistemele de control într-un mod critic. Sistemele afectate sunt conectate la NIPRnet, rețeaua guvernului american pentru informații neclasificate, și la SIPRnet, rețeaua pentru informații clasificate. Platforma veche a Windows face sistemele vulnerabile, potrivit Business Insider.
Fără acest suport, vulnerabilitățile acestor sisteme vor fi descoperite, fără nimic care să poată proteja sistemul. Deteriorările rezultate vor face Marina mai susceptibilă la hacking și ar putea duce la pierderi mari de date, reducerea performanței rețelei și inabilitatea de a răspunde rapid situațiilor critice, se arată în document.
Marina nu este singura instituție care a semnat un contract uriaș cu Microsoft. Guvernul Marii Britanii a semnat anul trecut unul în valoare de 9,2 milioane de dolari pentru oferirea de suport tuturor clienților sistemului public, iar cel olandez a semnat o înțelegere similară.
Multe organizații se bazează pe software-uri vechi, care funcționează doar cu XP, ceea ce face dificilă trecerea la un nou sistem. Totuși, au nevoie în continuare de suport pentru securitate, împotriva amenințărilor externe. Windows XP continuă să aibă mai mulți utilizatori decât Windows 8.1, ultima versiune a sistemului de operare.