Microsoft construiește centre de stocare de date în Germania, departe de ochii spionilor

de: Horia Despa
13 11. 2015

Din dorința de a ține departe ochii atotvăzători ai serviciilor secrete americane, nemții au decis să forțeze Microsoft să dezvolte un nou fel de cloud service în Germania care să fie legat de legile germane privind confidențialitatea datelor.

Aparent, statul german nu permite apariția unui sistem de stocare a datelor online fără prezența unui tutore care să supravegheze în permanent acțiunile acestui sistem. Tutorele așadar supervizeaza orice acțiune a unei companii de date online, mai ales atunci când aceasta intervine in arhiva de informații confidențiale  ale utilizatorilor săi.

Motivul pentru care acest sistem de supraveghere a apărut este datorită multiplelor acuzații de spionaj și interferență a serviciilor secrete americane precum NSA în rețelele de telecomunicații și bazele de date din Europa.

Conform comunicatului de presa al Microsoft, tutorele gigantului american în Germania va fi T-Systems ce este un subsidiar al companiei germane Deutsche Telekom. Noul sistem de cloud al Microsoft din Germania își va avea serverele plasate în Frankfurt si Magdeburg, iar acestea vor fi interconectate la o rețea internă care va garanta că datele conținute de acestea nu vor părăsi Germania. Cele doua centre vor fi operaționale în a doua jumătate a lui 2016 și vor oferi servicii Microsoft precum Azure, Office 365, și Dynamics CRM Online.

Nu se știe exact cum anume Microsoft va opera aceste centre de date, dar e foarte posibil ca firma americană să construiască serverele propriu-zise, și apoi să predea cheile tutorelui, anume T-Systems, care să le opereze. E foarte posibil ca angajații Microsoft nici măcar să nu aiba acces nemijlocit la propriile sisteme de date, fără permisul și colaborarea T-Systems.

În momentul de față companiile americane aflate în țări din afara Statelor Unite trec printr-o situație paradoxală. Dacă sunt somate de guvernul american să predea informații stocate în alte țări decât America și refuză, atunci acestea încalcă legile SUA. Dacă le predau, companiile americane încalcă legile guvernelor țărilor în care datele sunt stocate, în principal Europa.

Momentan situația din Germania poate fi o soluție de succes pentru Microsoft astfel încât să evite situațiile dificile si fără să fie tras la răspundere atât de guvernul american si cel european. Dacă această mutare va avea succes, cu siguranță alte companii americane precum Google o vor face de asemenea.