Mașinile Tesla primesc un update care le face aproape autonome

de: Ștefan Neculai
15 10. 2015

Oficialii Tesla au anunțat actualizarea software-ului instalat la bordul Modelului S, care transformă mașina într-un automobil aproape autonom.

Anunțul făcut de Tesla nu ne șochează, având în vedere că se știa deja de anul trecut că autoturismele sale vor avea capacitatea de a se conduce singure, iar toți senzorii necesari au fost instalați pe mașinile care se află cum pe străzi. Compania a anunțat că mai are nevoie de timp pentru a testa sistemul, și, se pare că prima fază a fost completată.

Totuși, să nu ne lăsăm păcăliți de termenul „sistem autonom”. Mașinile Tesla nu vor fi complet autonome, precum cele de la Google, cel puțin nu deocamdată. Acestea vor beneficia de un Pilot Automat, cum am văzut și în cazul celor de la Volvo, poate chiar mai puțin performant. Sistemul se numește „Autosteer” și poate menține autoturismul pe banda aleasă și controlează viteza și distanța față de mașinile din față. Elon Musk evidențiază faptul că acest sistem este unul beta.

Atât de beta încât compania le recomandă șoferilor să nu-și ia mâinile de pe volan, chiar dacă sistemul este activat. Prin acest lucru, Tesla se lipsește de orice vină în cazul unui accident în care ar fi implicate mașinile sale atunci când modul Autosteer este activat. Musk a declarat că atunci când sistemele autonome vor fi destul de sigure va veni și timpul ca ei să-și asume responsabilitatea pentru eventualele incidente.

Alte opțiuni pe care le aduce actualizarea de la Tesla includ Auto Lane Change, care mută mașina pe banda alăturată printr-o singură apăsare de buton și Autopark, care scanează constant după un loc de parcare în jurul autoturismului. Atunci când găsește un loc disponibil, sistemul poate parca singur. Această opțiune este disponibilă deja de ceva timp la bordul mai multor mașini ale competitorilor, așa că Tesla doar dorește să-i prindă din urmă.

Sistemul folosit este compus din patru tipuri de senzori amplasați în jurul mașinii: radar, cameră, senzor ultrasonic de 360 de grade și GPS. Partea interesantă este că cei de la Tesla actualizează constant sistemul mașinii, furnizând datele acumulate pe parcursul călătoriilor atât pentru computerul de bord, cât și pentru serverele Tesla. Astfel, compania își îmbunătățește funcționalitățile pe zi ce trece.

Cât despre un sistem 100% autonom, cei de la Tesla susțin că vor avea gata unul complet funcțional în trei ani de zile, dar pentru a-și împlini acest vis, trebuie ca legislația să le permită dezvoltarea tehnologiei. În plus, mașinile Tesla care sunt deja pe străzile lumii nu vor primi o actualizare care să le transforme în mașini autonome, chiar dacă legislația va permite circulația acestora pe drumurile publice. Elon Musk a declarat că viitoarelor mașini autonome le vor trebui o suită de senzori mai performanți.

Până atunci, este important să ținem minte că nu e indicat să ne luăm mâinile de pe volanul Modelului S, chiar dacă funcția Autosteer este activată, asta măcar până când compania va trece peste versiunea beta.