Marte și existența apei: Planeta Roșie a avut un ocean imens în urmă cu miliarde de ani

de: PLAYTECH
12 03. 2015

Cercetătorii NASA au publicat detalii despre un imens ocean care a acoperit jumătate din emisfera nordică a planetei Marte, o zonă de depresiune.

Astronomii au explicat în revista Science cum au folosit raportul dintre două tipuri de apă pentru a estima cât de udă era Planeta Roșie acum 4,5 miliarde de ani. Se pare că apa ar fi atins o adâncime de 137 de metri, în condițiile în care suprafața ar fi fost plată. Totuși, Marte, asemenea Pământului, nu este perfect plată. Așadar, se estimează că apa ar fi acoperit o cincime din suprafața totală.

Deși moleculele de apă de pe Marte sunt alcătuite tot din doi atomi de hidrogen și unul de oxigen, diferența o face existența a două tipuri de hidrogen: cel normal și altul puțin mai greu numit deuteriu. Pe Marte, apa care conține hidrogen normal se pierde în timp, dar cea care conține deuteriu rămâne la suprafață. Așadar, raportul dintre apa normală și cea cu deuteriu poate fi folosit pentru a determina câtă a existat acum miliarde de ani.

Savanții NASA au inceput sa analizeze atmosfera marțiană după ce unul dintre telescoapele de pe Terra a detectat prezența unor cantități surprinzătoare și misterioase de metan în trei regiuni de pe Marte. Au găsit, de asemenea, o concentrație foarte mare de apă bogată în deuteriu în interiorul ghețarilor. Acest lucru sugerează că Marte trebuie să fi avut o cantitate impresionantă de apă la un moment dat, aproximativ de șase ori mai multă decât are în prezent, informează AirSpaceMag.

În decursul a milioane de ani, atmosfera marțiană s-a rarefiat până s-a evaporat complet. Acest lucru a oprit efectul de seră, care menținea temperaturile suficient de mari la suprafață pentru a face posibilă existența apei în stare lichidă. Aproximativ 13% din total s-a transformat în ghețarii existenți și astăzi. Datele recoltate de roverul marțian Curiosity demonstrează că a existat metan pe planetă, acesta având origine organică sau geologică. Totuși, un răspuns mai concludent cu privire la existența vieții pe Marte vom avea în 2018, când Agenția Spațială Europeană va trimite roverul Exomars pentru a recolta mostre de microbi care trăiesc în suprafața planetei.

Autor: Andrada Bonea