Jocurile cu mâncare influențează semnificativ dieta copiilor

de: Alexandru Puiu
22 12. 2015

Cu toate că un copil care se joacă este un pic mai liniștit, se pare că jocurile cu mâncare s-ar putea să vină cu mai multe probleme decât beneficii.

În principiu, este destul de simplu să urmărești dieta unui copil mic, dar există și cirumstanțe în care s-ar putea să scapi din vedere obiceiurile sale ce țin de mâncare. Ideea este să aveți grijă ca micuțul, pe parcursul zilei să nu își facă un obicei din mici gustărele, mai ales dacă ia foarte mult greutate.

Un studiu publicat zilele trecute de Universitatea Radboud din Olanda a găsit o legătura clară între jocurile care ilustrează mâncare și o creștere a volumului de mâncare pe care și-l doresc copiii. Frans Folkvord, unul dintre cercetătorii implicați în proiect, a observat că orice copil care se joacă un joc al cărui scop implică mâncare sau care include reclame la diverse alimente sau dulciuri, mănâncă cu 55% mai multe decât o persoană de aceeași vârstă care s-a jucat titluri fără aceste elemente detaliate mai sus.

Fenomenul se pare că are legătură cu modul în care reclamele vă sunt servite online sau în jocuri, față de modul în care vizionați reclame la TV. ,,În contrast cu televizorul, unde reclame sunt delimitate  clar în blocuri ce pot ajuta privitorii să se protejeze de temptație, pe internet, reclamele sunt amestecate cu alte tipuri de conținut. Website-urile producătorilor de măncare conțin jocuri ce permit copiilor să le partajeze cu prietenii lor.

Partea tristă este că nici măcar tipul de mâncare din jocuri nu se poate reflecta într-o alegere mai sănătoasă. Deși ați fi tentați să credeți că un copil care se joacă Fruit Ninja în loc de Candy Crush va mânca mai multe fructe, Frans Folkvord a afirmat că nu este deloc așa. ,,Copii se joacă un joc, devin flămânzi și se orientează către gustări. Cu cât continuă mai mult acest ciclu, copii nu mai reușesc să învețe obiceiuri sănătoase de alimentație.