Implanturile în creier care ar putea face posibilă împărtășirea amintirilor

de: Andrada Bonea
22 12. 2015

De la vulcanienii din Star Trek la Pensievul lui Dumbledore din Harry Potter, sunt multe metode prin care personajele fictive își împărtășesc amintirile în filme și seriale. Cum ar fi dacă asta ar deveni realitate?

Cercetătorii de la Universitatea din California de Sud și Universitatea din Pennsylvania au testat o tehnologie similară cu bolnavii de epilepsie. Aceștia aveau deja electrozi implantați în creier, ceea ce înseamnă că experții nu au fost nevoiți să facă implanturi în pacienți noi. Cercetarea s-a concentrat pe hipocacamp, partea din creier asociată cu formarea amintirilor. Hipocampul adună informații senzoriale care sunt apoi transformate în amintiri pe termen scurt, între 15 și 30 de secunde. Acestea pot forma amintiri mai durabile, dar doar dacă sunt accesate în timp ce hipocampul le stochează.

Oamenii cu probleme de memorie, au, în general, probleme cu hipocampul. Echipa de la USC, condusă de Ted Berger, expert în implanturi cerebrale, a fost interesată de două părți anume ale hipocampului, CA3 și CA1. Experții cred că un semnal electric care călătorește de la CA3 la CA1 ar putea fi cheia pentru construirea acestor amintiri. Mai departe, au încercat să recreeze acest semnal, pentru a reproduce funcționalitatea hipocampului, potrivit Daily Mail.

Pentru a obține asta, au monitorizat creierele a 12 epileptici, făcând un exercițiu de memorie care includea reținerea anumitor imagini, pentru a vedea cum interacționează CA3 și CA1. Ulterior, au dezvoltat un model matematic care să prezică modelul semnalului pe care CA3 l-ar trimite către CA1. Predicțiile au fost corecte în 80% din timp. Ideea echipei USC este că implanturile în creier pot oferi stimulare electrică asemănătoare celei produse în mod natural de creier. Studiul se bazează pe unul anterior, făcut tot de Berger, în cadrul căruia echipa sa a învățat șoarecii să învețe cum să execute o cerință, apăsând un mâner în loc de altul pentru a primi o recompensă. Au observat schimbări la nivelul activității cerebrale, în timpul celor două diviziuni majore ale hipocampului. În timpul procesului de învățare, hipocampul convertește amintirile pe termen scurt în unele pe termen lung.

„Nu ai hipocamp, nu ai memorie pe termen lung, dar ai pe termen scurt”, a zis Berger. Cercetătorii au blocat interacțiunile neuronale normale între cele două zone cerebrale, folosind diverși agenți. Am dezbătut acest subiect pe larg aici. Oricum, Berger crede că nu avem niciun motiv să credem că împărtășirea amintirilor pe care o vedem în SF-uri nu poate fi realitate.

Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au folosit, de asemenea, electrozi implanți în creier, dar într-un mod diferit. În loc să țintească zone specifice ale hipocampului, experții au analizat tot lobul medial temporal. Stimularea acestei zone poate îmbunătăți memoria celor care au probleme, dar se pare că ar avea efectul invers în cazul celor sănătoși. Echipa a monitorizat creierele a 28 de pacienți epileptici, folosind un algoritm special. Se pare că memoria acestora a fost îmbunătățită cu până la 140%, ceea ce e un semn bun, dar mai au nevoie de aprobări pentru a continua experimentele.