Că în România se cheltuie sume absurde pe proiecte simple nu mai este o surpriză, dar se pare că aleșii ajung să cheltuie sume absurde pe proiecte utile despre care nu ajunge să știe nimeni.
Acesta pare să fie cazul unui portal anti-plagiat care integrează un software menit să-i ajute pe coordonatorii de doctorate din țară să identifice bucățile copiate din alte părți. Potrivit PressOne, proiectul a costat aproape 15 milioane de lei (12,7 milioane fiind bani europeni asigurați de Fondul Social European).
Dacă nu ai auzit despre acest proiect până acum, trebuie să știi că nu ești singurul. Cu toate că acesta există în portofoliul Ministerului Educației încă din luna martie, nu s-a auzit nimic despre el până în acest moment.
E greu să fi dat peste el și din greșeală. Adresa portalului anti-plagiat este doct.edu.ro/, însă pe acea pagină găsești numai informații despre proiect, știri și o secțiune de contact. Puțini sunt cei care știu care este adresa exactă de la care poate fi accesat software-ul anti-plagiat: doct.edu.ro/doct/. Pe acea pagină, profesorii universitari trebuie să se logheze cu un nume de utilizator și cu o parolă pentru a încărca o lucrare și pentru a o verifica.