Google și genocidul armean: Cum poate altera recunoașterea cel mai mare motor de căutare

de: Bogdan Cristea
29 04. 2015

Mai mult decât în oricare alt an, genocidul armean s-a aflat în 2015 în atenția unui număr foarte mare de persoane. Cu toate acestea, există numeroase site-uri care îl neagă și care sunt indexate foarte bine în Google.

În 2015 s-a împlinit un secol de la începutul evenimentelor care au dus la masacrul a nu mai puțin de trei sferturi din populația armeană din Imperiul Otoman. În ciuda dovezilor incontestabile, în ziua de astăzi sunt numeroase site-uri care neagă, într-un fel sau altul, faptele comise de guvernul Junilor Turci.

După cum scrie și Motherboard, site-ul FactCheckArmenia apare ca site sponsorizat pe Google dacă veți căuta ”armenia genocide” atât în Turcia, cât și în Statele Unite ale Americii. Felurile în care acest site și guvernul turc prezintă evenimentele par a avea foarte multe lucruri în comun, punând accent pe faptul că în acea perioadă au fost afectate atât persoanele de etnie armeană, cât și cele de etnie turcă. De asemenea, acesta susține că datorită modului în care au decurs întâmplările, cuvântul genocid nu este potrivit în situația respectivă.

Cei care au înregistrat domeniul sunt de negăsit

Motivele pentru care oficialii turci nu recunosc genocidul sunt evidente. În primul rând, prestigiul țării ar avea de suferit, cel puțin pe termen scurt, foarte mult, iar în al doilea rând, acest lucru i-ar putea costa miliarde de dolari către familiile victimelor ucise. Unii au menționat, de asemenea, și riscul ca Turcia să fie nevoită să cedeze din teritoriul său, însă acest lucru este aproape imposibil, având în vedere istoria țării. Așa cum s-a scris la un moment dat, turcii mai degrabă ar muri toți, până la ultimul om, decât să renunțe la un centimetru din țara lor.

Din câte se pare, cei care au înregistrat domeniul s-au asigurat că va fi aproape imposibil să fie identificați. Deși pare a încălca unele dintre regulile impuse de Google, site-ul continuă să fie printre primele rezultate în anumite situații. Pe Google România, FactCheckArmenia.com nu apare printre primele rezultate, nefiind prezent nici măcar în primele zece pagini dacă veți căuta ”armenian genocide”.