Facebook și depresia: Cât de mult ne afectează stima de sine cea mai mare rețea socială

de: Andrada Bonea
10 04. 2015

Rețelele sociale ne afectează starea de spirit, stima de sine și ne „fură” din timpul pe care l-am putea petrece făcând lucruri utile, dar asta nu mai reprezintă o informație inedită. Se pare că știința susține teoria, întrucât un nou studiu arată legătura Facebook cu simptomele depresive. 

Studiul efectuat de o echipă de cercetători de la Universitatea din Houston a fost publicat în revista Journal of Social and Clinical Psychology. Oamenii de știință s-au concentrat în special asupra tendinței noastre de a ne compara cu ceilalți sau mai degrabă cu imaginea pe care alții încearcă să o creeze în mediul virtual. May Li Steers nu susține că Facebook în sine cauzează depresie, ci că atenția pe care noi i-o acordăm ne afectează stima de sine, notează USA Today.

De regulă, oamenii uită că prietenii lor virtuali își cosmetizează existențele astfel încât să pară aproape de perfecțiune. Majoritatea utilizatorilor rețelei publică, într-un exercițiu de PR personal, lucruri care le cresc capitalul de imagine. Asta s-a văzut și în experimentul derulat de Facebook în 2012, când a alterat informațiile afișate către peste 700.000 de oameni. Despre acesta s-a aflat abia în 2014 și poți afla mai multe despre el de la „Adevărul“.

„Facebook oferă informații despre cunoștințele noastre, la care nu am avea acces în mod normal, ceea ce ne dă și mai multe ocazii să facem comparații. Nu poți controla impulsul de a te compara. Majoritatea oamenilor au tendința de a face postări legate de lucrurile pozitive din viețile lor. Acest lucru ne poate da impresia că viețile altora sunt mult mai frumoase decât ale noastre, ceea ce ne face să ne simțim prost cu noi înșine. Cei mai vulnerabili sunt oamenii cu probleme emoționale”, a explicat Steers.