Facebook își plătește angajații să se mute mai aproape de birou
Facebook le oferă angajaților cel puțin 10.000 de dolari să se mute mai aproape de birou, acesta fiind un demers care ar trebui să fie făcut de mai multe companii care se confruntă cu problema zonei congestionate și scumpe a San Francisco Bay.
Pentru a primi această sumă, pe care gigantul tech a început să o ofere de un an, angajații trebuie să își cumpere sau să își închirieze o casă la aproximativ 16 kilometri distanță de campusul One Hacker Way al Facebook. De asemenea, cei care au familii ar putea primi chiar și 15.000 de dolari sau mai mult pentru toate costurile necesare, potrivit The Telegraph.
Eforturile Facebook în această direcție ar putea ușura o tensiune destul de mare, omniprezentă în San Francisco: tinerii angajați în companii tech mari, care se deplasează către Silicon Valley în autobuze private îi pot bloca pe rezidenții cu venituri mai mici. Pe de altă parte, Silicon Valley are o criză în ceea ce privește locurile în care se poate locui, iar programul Facebook, dacă funționează, ar putea afecta familiile rezidenților din comunitățile apropiate. „Multe familii locale vor avea de suferit”, a declarat John Liotti, CEO al Able Works din Palo Alto.
De asemenea, cinicii insinuează că gigantul tech ar putea urmări să încurajeze oamenii să petreacă mai mult timp în birou, în timp ce economisește banii dați pe serviciile de transport de lux. De exemplu, Mark Shim, fost inginer al Addepar, o cunoscută companie tech americană, s-a mutat chiat vis-a-vis de companie. Asta i-a adus un bonus lunar de 300 de dolari, dar el spune că nu acesta a fost motivul principal al mutării. Adevărul e că să locuiești aproape de locul de muncă e unul dintre cele mai confortabile lucruri din lume. Lissa Minkin, vicepreședinte al Addepar, a spus că scopul e de a-i ajuta pe oameni să aibă un echilibru mai sănătos între muncă și viața personală.
Cei care lucrează în tehnologie spun că naveta devine din ce în ce mai dificilă. Acum trei ani, un drum ar fi fost făcut într-o oră, iar acum s-a extins la 90 de minute sau chiar mai mult. Iar lucrurile devin din ce în ce mai rele din acest punct de vedere. În mod surprinzător, există și oameni care sunt dispuși să tolereze. Nilesh Patel e un exemplu, care parcurge zilnic 64 de km din San Francisco la compania unde lucrează. El o vede ca pe o oportunitate de socializare.
Oricum, chiar dacă 10.000 de dolari e o sumă mare, în astfel de zone nu e. Chiar și pentru cei care vor să trăiască suburban, într-un oraș precum Menlo Park chiria lunară medie e de 3.600 de dolari. Există o mulțime de complicații, în afară de asta. De exemplu, în partea estică a Palo Alto, localnicii sunt nemulțumiți de valul din ce în ce mai mare de tineri angajați. Îi numesc „los Facebuqueros”, chiar dacă nu lucrează la Facebook și îi consideră vinovați pentru majorarea chiriilor.