Extratereștrii ar fi la fel de mari ca urșii

de: Andrada Bonea
19 05. 2015

Am tot vorbit despre faptul că, în cazul în care nu suntem singuri în Univers, extratereștrii nu sunt omuleții mici și verzi din filmele SF.

Oamenii de știință nu au certitudini în legătură cu felul în care ar putea arăta, dar Fergus Simpson, cosmolog la Universitatea din Barcelona, a venit un argument inedit, dar susținut de statistici. Teoria sa indică faptul că extratereștrii ar avea dimensiunile unui urs și o greutate de aproximativ 300 de kilograme, și este bazată pe statisticile matematice Bayesian. În termeni accesibili, teoria Bayesian se referă la faptul că Universul este compus din probabilități și grade.

Extraterestrul obișuit ar avea dimensiunile unui urs

Simpson și-a început calculele cu un număr de indivizi care se presupune că fac parte dintr-o anumită civilizație extraterestră. A pornit de la un eșantion de 50 de milioane de indivizi și de la presupunerea că există, probabil, multe civilizații în galaxie, iar acestea nu sunt compuse din mulți indivizi.

Analog, dacă ai alege orice persoană unică de pe Terra, ar fi o șansă de 1 la 5 ca aceea să fie din China și una de 1 la 1,600 să fie din Noua Zeelandă. Totuși, sunt mult mai multe țări de dimensiunea Noii Zeelande decât de dimensiunea Chinei, așa că dacă ar fi să alegi nume la întâmplare, ai avea mult mai multe șanse să nimerești una de dimensiunea Spaniei decât una de dimensiunea Rusiei. Aceeași idee se aplică extratereștrilor, potrivit lui Simpson. Aproximativ 50 de milioane de extratereștri ar putea trăi pe o planetă locuibilă, notează Live Science.

Ultima parte a analizei se concentrează pe dimensiunile altor forme de viață. Există o legătură strânsă între dimensiunile animalelor terestre și numărul de exemplare. Cu cât este mai mică o specie, cu cât există mai mulți indivizi din acea specie. De exemplu, un extraterestru care caută viață pe Pământ are șanse mult mai mari să dea peste un țânțar decât peste o balenă albastră. Folosind un grafic al probabilității, cosmologul a ajuns la concluzia că jumătate din extratereștri ar cântări mai puțin decât greutatea medie de 314 kilograme, iar cealaltă jumătate mai mult.

Teoria nu are suficientă susținere

Deși teoria are destul de mult sens, este infirmată de mulți oameni de știință. De exemplu, Michael Kopp, profesor de biologie teoretică și evoluție la Universitatea din Franța, a spus că nu este sigur de argumentul statistic pentru că nu este clar că oamenii sunt, într-adevăr, un exemplu de ființe inteligente. Există și posibilitatea ca noi să fim medianul celorlalte civilizații. Acesta mai consideră și că argumentul legăturii dintre dimensiuni și numărul de indivizi se aplică ființelor terestre, dar nu avem nicio certitudine că e valabil și pentru cele extratereste.

Seth Shostak, cercetător la Institutul SETI, consideră că sunt șanse mici ca Simpson să aibă dreptate, întrucât ființele de dimensiuni atât de mari sunt mai predispuse să trăiască în apă. „Unul dintre motivele pentru care oamenii și anumite animale au devenit mai inteligenți e faptul că trebuiau să își procure mâncare. O ființă atât de mare nu ar întâmpina probleme în acest sens, deci este puțin probabil să fie atât de inteligentă pe cât presupunem că este un extraterestru”, a mai spus acesta.