Energie direct din baterie: Elon Musk vrea să fii independent de rețea și dependent de baterii

de: Bogdan Cristea
05 05. 2015

Noua creație a celor de la Tesla a reușit să impresioneze pe toată lumea. Însă care este viitorul acesteia și cât de accesibilă este publicului larg?

Energia regenerabilă era considerată una extrem de scumpă, accesibilă unui număr foarte mic de oameni. În ultimii ani, însă, au fost înregistrate progrese foarte mari, iar prețul este într-o continuă scădere. Noua baterie prezentată de Elon Musk, denumită Tesla Energy, ar putea ajuta gospodăriile și marile companii să obțină mai multă independență față de rețeaua clasică de alimentare cu energie electrică.

Parctic, Tesla nu a  lansat doar unul, ci două produse. Unul dintre ele se numește Powerwall și va fi disponibil în două versiuni: o baterie de 7kWh și una de 10kWh). Celălalt se numește Powerpack, iar conform declarațiilor lui Musk, beneficiază de o scalabilitate infinită. Mai exact, Powerpack vine cu baterii de 100kWh, care pot fi înlocuite cu unele de 500 kWh sau chiar unele de 10MWh.

Ce înseamnă toate acestea? În primul rând, directorul Tesla a menționat o reducere în costuri. Bateriile ar trebuie folosite în tandem cu panourile fotovoltaice, acestea din urmă acumulând energie solară pe timp de zi, care ar urma să fie folosită apoi când vrei să reduci costurile energiei electrice, când ai nevoie de mai multă putere sau când nu vrei să fii afectat de fluctuațiile de tensiune ori căderile rețelei. Bateriile celor de la Tesla i-ar putea ajuta chiar și pe cei care depind doar de panouri solare, însă există anumite probleme pe care ar trebui să le depășească.

Până la tehnologia Tesla, trebuie să știi și despre SolarCity. Este o companie condusă de Lyndon Ride, vărul lui Elon Musk, și aceasta instalează panouri solare. Totuși, le închiriază oamenilor pentru mai puțin decât costul facturii la energie electrică și vinde surplusul de energie generat furnizorilor de electricitate. Compania a fost fondată în 2006, are 168.000 de clienți și controlează 39% din piața rezidențială de energie regenerabilă.

În America, o locuință consumă în medie 10.900kWh pe an (sau aproximativ 900kWh pe lună). Însă un panou fotovoltaic standard al SolarCity poate produce aproximativ 9.000 kWh, ceea ce ar însemna că va fi nevoie de mai mult decât o instalație normală pentru cei care nu mai vor să depindă de rețeaua de curent.

În mod normal, o baterie Tesla de 10kWh te ajută să reziști „independent“ circa 10 ore, iar în cazul unei pene de curent, 48 de ore, reducând consumul acolo unde nu e necesar. Un aspect foarte important este că prețul invertorului va fi inclus în oferta celor de la SolarCity. Invertorul este folosit pentru a transforma curentul continuu captat în curent alternativ, un astfel de aparat putând costa, în anumite situații, până la 2.000 de dolari.

Conform Bloomberg, clienții vor avea posibilitatea de a închiria o bateria pe 9 ani pentru 5.000 de dolari sau o pot cumpăra pentru 7.140 de dolari. Pe lângă baterie și invertor, clienții vor avea parte și de instalare, întreținere și sistem de siguranță.

Două miliarde de baterii, suficiente pentru toată planeta

”Cu ajutorul a 160 de milioane de baterii Powerpack, putem asigura necesarul  de energie al Statelor Unite. Cu ajutorul a 900 de milioane de baterii de acest fel putem asigura necesarul întregii lumi. Dacă luăm în considerare transportul public și încălzirea, va fi nevoie de aproximativ două miliarde de astfel de baterii”, a declarat Elon Musk. Planul lui sună optimist, dar era de așteptat să fie așa.

Numărul uriaș de baterii necesare unui astfel de proiect ar urma să fie produs la noua fabrică de 5 miliarde de dolari pe care Tesla o construiește în deșertul Nevada în Statele Unite. După cum scrie și Verge, cererea de panouri fotovoltaice fi atât de mare la momentul finalizării construcției, încât economia de scară va fi atinsă foarte rapid.

În ciuda numeroaselor avantaje, tehnologia celor de la Tesla mai trebuie testat până când să poată fi implementată cu succes într-un număr mare de locuințe. Pentru moment, singurele care se pot lăuda cu adevărat că beneficiază de pe urma instalării bateriilor sunt marile companii. Walmart și Amazon se folosesc de Tesla Energy pentru a stoca o cantitate foarte mare de energie.

În perioadele cele mai aglomerate ale zilei, atunci când rețelele sunt extrem de solicitate, cele două companii nu se mai folosesc de curentul din rețea, apelând în schimb la bateriile cu care Elon Musk se laudă în prezent. Din câte se pare, rezultatele au fost atât de bune, încât facturile au fost cu 20-30% mai mici decât erau înainte. Același procent s-ar aplica și unei locuințe obișnuite. Bateriile produse de Tesla sunt de tip Litiu-Ion și au fost testate în mașinile Tesla Motors pe care compania le vinde.