După ce a dat peste cap Europa, Uber va fi judecat de Curtea Europeană de Justiție
Ca serviciu de taxi, Uber este ilegal în România și alte țări din UE. Ca serviciu digital, nu este și încă se folosește de această acoperire. Totuși, un judecător din Spania a cerut ca cei de la Curtea Europeană de Justiție să facă ordine în această problemă.
Spre finalul lunii iunie, Uber a generat indirect un protest destul de mare în Paris. Taximetriștii urăsc acest serviciu care trece peste regulile transportului clasic și au vrut să îl oprească cu orice preț. În România, legea care definește serviciile Uber drept ilegale a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis la începutul lunii trecute. Mai nou, problemele apar și în Spania, acolo unde un judecător a înaintat către CEJ o cerere de a judeca Uber.
După ce Uber a fost chemată în instanţă în Spania de un operator de taxi, judecătorul care este responsabil de acest caz a decis să rezolve problema la cel mai înalt nivel. CEJ trebuie să clarifice dacă Uber este un serviciu digital, o aplicație care nu face decât să conecteze pasageri și șoferi, sau este un serviciu de transport. Răspunsul Curții de Justiție va fi dat până în toamna anului viitor. În prezent, Uber operează din Olanda, unde și-a fixat sediul central european, după cum informează Reuters.
În cazul în care este clasificată drept serviciu de transport, compania va trebui să se alinieze cu toate condiţiile şi să plătească toate taxele şi asigurările în fiecare țară în care activează. Până atunci, funcționează într-o zonă gri a transportului. Totuși, și Uber a depus plângeri la Comisia Europeană împotriva noilor reglementări din Franţa care favorizează companiile de taxi. De asemenea, dorește o clarificare și pentru Germania şi Spania, unde e interzis.