Doi tineri din București arată întregii lumi că poate exista energie și fără poluare

de: Octavian Palade
14 05. 2015

La Intel ISEF 2015, eveniment care adună cele mai luminate minți tinere din întreaga lume, Playtech a stat de vorbă cu Andrei Dan Corbeanu, un licean care vrea să arate tuturor că potențial pentru energie există în cele mai neașteptate locuri. 

Andrei are 17 ani și este elev la Colegiul Național Tudor Vianu din Capitală. Are ochii ageri și mereu atenți la tot ce se întâmplă în jur, ca și cum ar încerca constant să prindă toate informațiile din jurul său.

În fața panoului de carton pe care este detaliată munca pe care el și colegul său, Luca Florescu, au depus-o pe parcursul unui an, stă o invenție stranie, dar familiară din anumite unghiuri.

Este vorba despre un cub capabil să genereze energie din nu mai puțin de șase surse. Practic, invenția tinerilor poate genera curent electric folosindu-se de soare, apă, vânt, unde electromagnetice, elemente chimice și vibrații. ”Așa putem arăta lumii că aceste surse pot creea mai multă energie când sunt valorificate împreună”, explică Andrei Corbeanu.

Hidroenergia și energiile eoliană și solară sunt valorificate cu succes, dar energia piezoelectrică nu este atât de folosită pe cât ar trebui. Energia piezoelectrică este obținută cu ajutorul unor senzori speciali capabili să transforme trepidațiile în curent electric. Cu toate că acești senzor nu sunt capabili să genereze cantități mari de energie electrică, ei ar putea fi amplasați în zonele intens circulate pentru un plus de energie verde.

Cubul energetic este un dispozitiv de dimensiuni mici, așa că energia generată de el ar fi suficientă doar pentru reîncărcare un telefon mobil, deci în forma actuală nu ar putea genera suficient curent electric pentru un întreg apartament, să zicem. Totuși, scopul este altul, spune Andrei. Ele vor putea fi testate pentru testarea mediului în vederea implementării unor echipamente speciale pentru generarea diverselor tipuri de energie.

Pentru asta, cubul este legat la o o placă de dezvoltare Arduino, capabilă să adune datele înregistrate de senzori. Un om de știință și-ar putea da seama dacă o anumită zonă este propice pentru generarea de energie cu ajutorul soarelui sau cu ajutorul vântului, de exemplu.

Pentru că băieții vor să ajute la reducerea poluării și la protejarea naturii, ei au construit cubul doar din materiale reciclate. Costul tehnologiilor implementate a ajuns la 117 dolari, dar cei doi tineri plănuiesc, ca pe viitor, să se folosească de imprimante 3D pentru a reduce costurile. Astfel, invenția ar putea ajunge să fie folosită în școli pentru a educa alți tineri privind energia verde.

Andrei speră ca după ce termină liceul să-și continue studiile la o facultate de peste hotare și să se specializeze pe inginerie electrică.

Citește și povestea suceveanului care vrea să transforme camerele foto.