La ce să fii atent când cumperi un telefon second hand

de: Răzvan Băltărețu
28 03. 2015

Dacă vrei să faci economie și să cumperi de pe site-urile de anunțuri, iată la ce să fii atent când cumperi un telefon second hand.

Dacă ți-ai propus să sari peste operator și magazin și să-ți cumperi un smartphone sau o tabletă de pe un site de anunțuri, trebuie să știi câteva lucruri ca să eviți pierderea banilor. Unele lucruri sunt de bun-simț, altele sunt cunoscute abia când te-ai lovit de ele. Totuși, gadgeturile second hand au, în cele mai multe cazuri, probleme fie de ordin estetic, fie de funcționare. Asta nu înseamnă însă că nu poți ajunge să găsești telefoane impecabile, ținute în husă și sub folie.

[related]

Când vine vorba de lucrurile la care să fii atent când cumperi un telefon second hand, există ierarhia „celor trei reguli“. Dacă prețul e prea bun, atunci există ceva ce nu știi despre telefonul second hand. Apoi, dacă vânzătorul insistă că n-are timp să vă întâlniți decât undeva unde nu există WiFi, unde nu poți verifica telefonul un timp mai îndelungat, vrea să-l livreze cu plata în avans sau fără verificarea pachetului, ceva nu e în regulă și mai bine cauți altceva.

În final, nu te încrede prea mult în garanția la service GSM „de cartier“. În cele mai multe cazuri va fi inutilă, dacă telefonul second hand are un defect fizic (ex.: zgârieturi, margine crăpată etc.).

La ce să fii atent când cumperi un telefon second hand

Indiferent că vorbim de un smartphone cu Android, iOS sau alt sistem de operare, fie că este vorba de un telefon obișnuit, sunt câteva lucruri universale la care să fii atent. Întâi, să verifici dinainte dacă e blocat în vreo rețea.

Vezi AICI cele mai bune oferte la telefoane resigilate!

Verifică aplicația camerei foto, dacă poți modifica setări, dacă face poze și poți filma. Trebuie să poți testa telefonul cel puțin 15 minute, timp în care verifici conexiunea la rețea, WiFi, Bluetooth și alte astfel de opțiuni. Dacă are ecran tactil, verifică funcționarea acestuia în toate zonele, de la colțuri la centrul său. La vechile modele cu Android, multe telefoane second hand aveau probleme cu touchscreen-ul. Ia-ți timp să testezi cu atenție.

De asemenea, chiar dacă nu cumperi un telefon second hand cu încărcător și alte accesorii, du-te cu un încărcător și căști la tine. Testează sunetul în difuzor, în casca în care auzi convorbirile telefonice, în căști și, mai ales, că se încarcă de la priză și că acumulează energie în baterie, nu doar funcționează animația respectivă. Un telefon despre care afli abia acasă că nu se încarcă este o investiție foarte proastă, asta e evident.

Dacă vrei să cumperi un telefon second hand cu tastatură, testează ca fiecare tastă să funcționeze așa cum ar trebui, că nu „agață“, că nu rămâne niciuna blocată. Același este cazul și butoanelor Power, Home sau de reglare a volumului. Sunt, totuși, componente fizice care se pot deteriora ușor. Apoi, ține cont că o cartelă SIM nu mai are o singură dimensiune, ci trei: mini, micro și nano. Verifică dinainte ce model ai și ce folosește telefonul pe care îl cumperi. Sunt adaptoare pe care le poți folosi între dimensiuni.

Dacă e vorba de un telefon second hand căruia i se scoate bateria, verifică să fie originală. Cele mai multe probleme sunt cu dispozitive cu baterie „de schimb“. Un aspect primordial nici nu ține de gadget, ci de cel care îți vinde dispozitivul. Te poate convinge să ignori anumite detalii, te poate minți că unele se repară de la sine (vine o actualizare de la producător) și multe altele similare. Informează-te înainte cu privire la produsul pe care îl cumperi ca să n-ai surprize după.

La ce să fii atent când cumperi un iPhone second hand

Orice iPhone mai nou are o problemă majoră: contul de iCloud. E util la multe lucruri, dar inutil dacă îți cumperi un iPhone cu un așa cont pe el și nu știi parola. Trebuie să verifici, în acest caz, că telefonul poate fi resetat și că îți poți folosi propriul cont iCloud. E util să ai unul creat înainte de a cumpăra un iPhone second hand.

Apoi, mai este o problemă cu deblocarea SIM a unui iPhone. Există soluții fizice, dar nu sunt recomandate, iar cele software sunt dependente de versiunea sistemului de operare. Cel mai bun caz e când găsești un iPhone neverlocked, ceea ce se traduce prin: deblocat din fabrică.

Ca să verifici că un iPhone second hand e deblocat din fabrică, trebuie să poți șterge tot, să te asiguri că nu are Cydia (magazinul neoficial cu aplicații prin care ai acces la software care îl poate debloca) și că pe cartela SIM nu e amplasat niciun alt circuit înainte de a o introduce în telefon.

[readmore]

Dacă îți cumperi un iPhone blocat la vreun operator local și e același operator la care ai abonament sau cartelă prepay, e în regulă. Trebuie să verifici doar că telefonul are semnal după ce introduci cartela și recunoaște rețeaua.

La ce să fii atent când cumperi un Android second hand

Se aplică unele dintre regulile de mai sus: trebuie să-i poți face o resetare, să primească semnal de la operator, să fie deblocat (dacă îl dorești așa și îl cumperi așa), să nu aibă defecte fizice majore, cum ar fi o carcasă crăpată sau ecranul dezlipit în anumite puncte și să funcționeze toate butoanele.

Sunt telefoane care pot fi deblocate prin software, acasă, dar cel mai bine le iei deblocate. HTC a avut modele care puteau fi decodate printr-un custom ROM, spre exemplu. Dacă alegi un Nexus, acestea sunt de cele mai multe ori decodate din fabrică.

Telefoanele cu Android cu root (și în rare cazuri fără) au o problemă cu aplicația camerei. O pornești, faci o poză, dă un mesaj de blocare și o închide, apoi n-o mai poți folosi decât după un restart. Ar fi de preferat să nu faci root și să nu cumperi un telefon root-at, deoarece te expui unor riscuri destul de ridicate. Același e cazul și cu jailbreak. Activează camera, fă poze, filmează, închide-o și redeschide-o.