Cum va fi lumea în 2050: vom avea organe sintetice și roboții vor umbla printre noi

de: Andrada Bonea
29 06. 2015

Cu siguranță fiecare dintre noi s-a întrebat, la un moment dat, cum va fi lumea în 2050. Viitorul, într-o măsură destul de mare, ne sperie. Climatul se schimbă, populația crește, iar resursele naturale scad.

Dincolo de toate potențialele aspecte negative, cei de la Business Insider au alcătuit o listă de predicții care ne-ar putea încânta. Desigur, nu avem nicio garanție că lucrurile chiar vor sta așa, dar poate nu e rău să ne imaginăm cum va fi lumea în 2050 cu mai mult optimism.

Oamenii ar putea trăi veșnic cu ajutorul creierelor computerizate

Imaginează-ți un computer atât de avansat încât să poată conține toate elementele creierului uman. Ray Kurzweil, inginer al Google, crede că acest lucru va fi posibile în 2045. Oamenii de știință lucrează la transferarea personalității umane în corpuri non-biologice, cu scopul de a extinde viața până la eternitate. Poate ne vine greu să credem că, în viitorul nu tocmai îndepărtat, ne vom afla în ipostaza de a alege să trăim veșnic sau să ne limităm la o viață obișnuită de om.

Dimitri Itskov, un mogul media, a împărtășit planurile sale de a crea întocmai o astfel de tehnologie, întâi printr-un robot controlat de creierul uman, apoi prin transferarea efectivă a creierului uman într-un robot humanoid. Ultimul pas ar fi încărcare unei conștiințe umane într-un creier artificial. Itskov crede că toate acestea vor fi posibile în maximum 30 de ani.

Ipoteza aceasta e extraordinară și înfricoșătoare în același timp.Dacă ne gândim mai bine, panta aceasta e deja explorată de oamenii de știință. DARPA deja lucrează la un robot controlat de creierul uman, prin intermediul programului Avatar (care, întâmplător, coincide cu numele proiectului lui Itskov).

Cei de la Pentagon speră să creeze o interfață care să permită soldaților să controleze mașinării bipede doar prin intermediul minții. Desigur, mai sunt și toate programele medicale, care au demonstrat că sistemul nervos uman poate manipula proteze inteligente, exclusiv cu ajutorul creierului.

Chiar dacă, momentan, toate aceste lucruri par imposibile, Itskov evidențiază faptul că așa păreau în trecut și mijloacele tehnologice care acum sunt la ordinea zilei. De asemenea, dacă am pornit la drum cu părți artificiale ale corpului, care pot fi controlate cu ajutorul minții, de ce nu am putea controla un întreg corp artificial în același mod?

Nu vor mai exista țări sărace

Înainte să te ascunzi după scutul de scepticism, trebuie să știi că teoria asta nu e fantezistă, ci se bazează pe statistici. Banca Mondială și-a setat scopul de a reduce numărul oamenilor care trăiesc în sărăcie cu 3% până în 2030. Bill Gates consideră că ajutorul și investițiile străine vor juca un rol crucial în eradicarea sărăciei la scară globală.

Jeffrey D. Sachs, consilier al Națiunilor Unite, crede că este necesar un nou tip de capitalism mixat pentru a elimina sărăcia, combinând sistemul de sănătate, educația publică și promovarea noilor tehnologii cu forțele pieței. Acesta arată spre Africa, unde introducerea telefoanelor inteligente, combinată cu un control sporit al malariei, a scăzut nivelul sărăciei în zonele rurale.

Dacă lucrurile evoluează în același ritm, rata sărăciei globale va scădea de la 21% în 2005 la mai puțin de 2.5% în 2050. În ceea ce privește climatul, schimbările acestuia vor afecta serios locuitorii Panama și comunitățile de pescari din Anglia. Probabil concentrarea asupra eradicării sărăciei, aceste schimbări vor afecta mai puțin populația.

Organele și membrele artificiale ar putea fi la fel de eficiente ca cele reale

Potrivit statisticilor, în SUA mor 18 oameni zilnic, așteptând un transplant de organe. Tehnologia deja explorează metode de a prelungi viața oamenilor cu ajutorul diverselor dispozitive. Oamenii de știință cred că în următorii 35 de ani, vom putea crește organe artificiale în laborator, capabile să îndeplinească aceleași funcții precum cele reale. Anul trecut, cercetătorii de la Universitatea din California au creat rinichi artificiali, care pot elimina nevoia de dializă și transplantul de la om la om.

Timp de zeci de ani, protezele au fost singura soluție pentru cei care și-au pierdut o mână sau un picior, dar acestea n-au fost niciodată ca membrul original. Acest lucru s-ar putea schimba însă odată cu creșterea în laborator a primului membru artificial.

În ultimele două decenii, cercetătorii și inginerii au încercat să conecteze protezele la nervii membrului amputat, ca purtătorul să le poată controla ca și cum ar fi membrul original. Totuși, încă nu s-a ajuns la o bună integrare a celor două, dar s-ar putea să nu mai fie nevoie, mulțumită unei reușite a cercetătorilor de la Spitalul General Massachusetts.

Ceea ce ei au reușit este similar transplantului de membru, doar că în loc să fie necesară compatibilitatea între donator și cel care primește, au creat de la zero unul potrivit din punct de vedere genetic purtătorului. Testul lor a fost făcut pe un șoarece de laborator și a fost unul reușit, iar procedura ar putea fi introdusă în medicina umană în următorii 10 ani, scrie PopularScience.

Ne vom putea baza pe forme de energie regenerabilă

Dacă se investește suficient în energia regenerabilă, ne vom putea baza pe ea până în 2050, ceea ce ar putea reduce efectul de seră cu 80%, potrivit unui raport al World Wildlife Fund (WWF). Tehnic, ar fi posibil ca toți locuitorii planetei să aibă energiile necesare, iar 95% din acestea ar putea veni de la sursele regenerabile.

Atingerea acestui scop nu implică schimbări majore în stilul nostru de viață, fiind necesare tehnologii deja valabile, care nu ar consuma mai mult de 2% din produsul intern brut. Energia solară ar putea asigura jumătate din electricitatea planetei, jumătate din încălzirea clădirilor, 15% din căldura industrială și combustibil până în 2050, potrivit unui raport al Ecofys. Energia eoliană ar putea, la rândul ei, să asigure 25% din energia necesară Terrei. De asemenea, sunt și alte surse cruciale, printre care și apele și ecosistemele naturale.

Roboții ne-ar putea ușura considerabil viețile

Așa cum era de așteptat, o altă predicție despre cum va fi lumea în 2050 implică roboții de care ne temem atât de tare. Ray Kurzweil, renumit futurolog și director de inginerie în cadrul Google, estimează că roboții vor avea același nivel de inteligență ca și oamenii până în anul 2029, potrivit Guardian.

Creșterea puterii de procesare din ultimul deceniu a dus la creșterea numărului de sarcini pe care computerele le pot efectua. Asta înseamnă că, de la mașinării care efectua calcule matematice mai mult sau mai puțin complexe, s-a ajuns la inteligențe artificiale capabile să mimeze rațiunea umană.

De exemplu, super-computerul Watson, creat de IBM, care a câștigat concursul Jeopardy în 2011, poate acum să facă diagnostice medicale corecte. Acesta este capabil să identifice informațiile de interes din lucrările de cercetare disponibile online, să analizeze imagini cu diagnostice și, în unele cazuri, s-a dovedit mai eficient decât doctorii.

Același computer a fost transformat în ”avocat artificial”, săpând prin bazele de date ce țin de probleme legale, dar și prin corespondența celor implicați în procese.

[related]

Însă, deocamdată, genul acesta de inteligențe artificiale sunt capabile să răspundă corect unor anumite întrebări. La fel ca și în cazul Siri, o întrebare neînțeleasă în totalitate duce la răspunsuri de-a dreptul comice. Următorul pas în dezvoltarea unor roboți cu adevărat inteligenți este crearea unui program capabil să priceapă cu adevărat înțelesul cuvintelor și frazelor.

În afară de sarcinile intelectuale, și capacitățile fizice ale roboților au avansat foarte rapid. De exemplu, îmbunătățirea modului în care este procesată informația vizuală a dus la crearea mașinilor autonome și ar putea duce, în curând, la dezvoltarea de vehicule militare cu funcții similare.

Problema apare când vine vorba de mișcarea în mediu, de echilibru și de dexteritate, abilități pe care oamenii le au în mod nativ, dar care sunt mai greu de implementat decât s-ar fi crezut. De exemplu, mijloacele moderne permit construirea de mașinării capabile să ducă coșul de gunoi sau să golească mașina de spălat vase după terminarea ciclului dar, deocamdată, aceast lucru e mult prea costisitor pentru a-și găsi o utilitatea în viața reală.

Până una alta, un lucru e cert. Dacă nu vom avea foarte mare grijă cu dezvoltarea inteligențelor artificiale, efectele ar putea fi dezastruoase. Atât Elon Musk, fondatorul Space X și Tesla, cât și Bill Gates și-au exprimat de multe ori temerile privind viitorul omenirii într-o lume populată cu din ce în ce mai mulți roboți.