Cum te face smartphone-ul să-ți uiți portofelul acasă
Companiile care lucrează la promovarea plăților cu telefonul mobil mereu spun că îți vei putea lăsa portofelul acasă, dar un nou studiu sugerează că smartphone-ul este motivul pentru care îți uiți, fără să vrei, portofelul pe dulăpiorul de pe hol.
Niciun dispozitiv nu ne-a schimbat viața atât de mult în ultimii ani cum a făcut-o smartphone-ul. A ajuns să înlocuiască PC-urile, cărțile, televizoarele, MP3 playere-le și, în unele cazuri mai triste, viața socială.
Era imposibil ca un gadget atât de folosit să nu aibă un impact asupra sănătății noastre. Am văzut numeroase studii care legau gradul de folosire al telefoanelor inteligente de depresie, iar acum vedem unul care îl leagă de problemele de memorie.
Cercetătorii de la Universitatea De Montfort din Leicester, Anglia, au descoperit că persoanele care sunt mereu conectate la smartphone și la Internet sunt mai predispuse să aibă ”rateuri congnitive”, adică să fie, cum spune o vorbă din popor, ”amețite”. Asta înseamnă erori de memorie, mici accidente fizice (intratul în uși sau alte persoane) sau lipsa puterii de concentrare în perioade lungi.
Interesant este că femeile sunt mai afectate decât bărbații. Totuși, un lucru nu este sigur: dacă smartphone-urile sunt principala cauză a acestor simpotme sau dacă persoanele care suferă de ele își folosesc mai mult telefoanele decât cele atente în mod obișnuit.
Totuși, cercetătorii sunt convinși că ne folosim mult prea mult telefoanele: ”Aspecte ale tehnologiei mobile crează situații în care mai mulți indivizi, care ar putea fi înclinați spre neatenție și lipsă de concentrare, să găsească atracția tehnologiei imposibil de rezistat”, a declarat unul dintre cercetătorii implicați în studiu, pentru HuffPost.
Deci, dacă vi se întâmplă din ce în ce mai des să vă lăsați lucrurile acasă, să vă împiedicați de scări sau dați cu stângul în dreptul, probabil că ar trebui să încercați să vă limitați folosirea smartphone-ului. ”Internetul este extraordinar, la fel și smartphone-urile, dar există un punct în care trebuie să ne detașăm, să ne deconectăm și să începem să ne gândim la cum ne afectează tehnologiile capacitatea de a ne concentra. Suntem mereu entuziasmați să punem mâinile pe noile tehnologii, dar nu să ne gândim la consecințele pe care le au asupra capacităților noastre cognitive”, au mai spus cercetătorii.