Cum poate o brățară de fitness să salveze persoanele care suferă de epilepsie

de: Octavian Palade
09 03. 2015

În cadrul evenimentului Innovation Labs 2015 am stat de vorbă cu Vlad Mihai Teohari și Cristian Soare, creatorii Epilepsy Combat, un sistem menit să ajute persoanele care suferă de epilepsie.

Epilepsia afectează peste 65 de milioane de persoane la nivel global. Așa își începe discursul Vlad Mihai Teohari, un tânăr care crede că poate salva vieți cu ideea sa. Epilepsy Combat este un sistem care combină o aplicație și o brățară de fitness pentru a asigura siguranța persoanelor care suferă de epilepsie.

”Este un proiect care se adresează bolnavilor de epilepsie. Este destinat să anunțe persoanele apropiate atunci când utilizatorul are o criză de epilepsie”, explică Cristian Soare. Dacă nu sunt detectate la timp, sau persoanele din jur nu știu cum să reacționeze, crizele de epilepsie pot fi fatale.

”Folosim o aplicație specială și o brățară de fitness, Mio Alpha, care detectează pulsul pacientului în timp real. În momentul în care pacientul are o criză, îi crește pulsul brusc și are convulsii. Aplicația noastră folosește un algoritm care, în momentul în care pulsul a crescut peste o anumită valoare și se menține o perioadă, face o serie de lucruri. Mai exact, trimite un mesaj cuiva apropiat, activează o alarmă care e auzită de trecători, alarmă care avertizează lumea că pacientul suferă de epilepsie. Dacă cineva ia telefonul, poate vedea o serie de instrucțiuni pentru a ajuta persoana, ca să nu își înghită limba, de exemplu”, mai explică Soare.

Aplicația se bazează deocamdată numai de senzorul de ritm cardiac din brățară, dar tinerii vor să înceapă să se folosească de o brățară mai performantă, care dispune de accelerometru, pentru a evita alarmele false. ”Ceasul pe care îl  avem nu are accelerometru, dar planificăm, în viitorul apropiat, să folosim un ceas care monitorizează atât pulsul cât și accelerația”, mai spune tânărul.

Teohan și Soare spun că nu vor să folosească un hardware propriu, pentru că astfel tehnologia propusă de ei ar putea atinge un public cât mai mare și costurile inițiale pentru ei ar fi mai mici. ”Este un hardware care există deja pe piață, un hardware comercial și cunoscut”, a mai spus Soare.

Echipa are în total patru oameni. Cristian este student la Automatică și Calculatoare, Vlad studiază la facultatea de Electronică, și sunt ajutați de Radu Rogojină, un student în anul cinci la Medicină, și George Moisă, medic neurolog la spitalul „Alexandru Obregia“.

În România sunt, oficial 200.000 de persoane care suferă de epilepsie, dar numărul este, probabil, apropiat de 500.000. Aplicația se află în stadiu de dezvoltare. Și nu știm când o vom putea vedea în acțiune.