Cum foloseşti Google în loc de Bing în bara de start din Windows 10

de: Alexandru Puiu
31 08. 2015

Orice căutare online din bara de start în Windows 10 se realizează prin Bing, iar dacă aţi dat click pe acest articol v-aţi fi dorit să treacă prin Google.

Nu discutăm aici de meritele motorului de căutare Bing, ci mai degrabă de modul agresiv în care Microsoft l-a integrat în fiecare colţ din Windows 10, începând cu bara de start şi terminând cu Microsoft Edge. Până şi Cortana, asistentul virtual creat de Microsoft este ancorat în motorul de căutare al gigantului din Redmond.

Din fericire, există o metodă relativ simplă prin care puteţi ,,remedia” problema. Mai mult decât atât, nu numai că puteţi redirecţiona toate căutările realizate din bara de start prin Google, dar puteţi defini şi browserul care se va deschide în momentul în care aţi apăsat pe Enter. Astfel, dacă aveţi o fascinaţie pentru Google Chome, puteţi opta pentru Chrome, iar dacă vă încântă Mozilla Firefox, şi aceasta este o opţiune. Mai jos voi detalia ambele scenarii.

Alegeţi browserul implicit: Google Chrome sau Mozilla Firefox

Cei de la Microsoft au complicat un pic procesul de definire al unei aplicaţii implicite pentru deschiderea oricărui tip de fişiere în Windows 10. Nu este suficient să faceţi această acţiune din aplicaţia respectivă, trebuie să navigaţi un pic prin parametrii de funcţionare ai noului SO. Aceeaşi restricţie se aplică şi în cazul browser-ului de internet pe care îl doriţi ca implicit, iar dacă vă doriţi ca Google să fie motorul vostru de căutare din Windows, ar fi bine să renunţaţi şi la Microsoft Edge în favoarea Google Chrome sau Mozilla Firefox.

 

Pentru această operaţiune, în primul rând faceţi click pe Start şi accesaţi meniul Settings. Din noua fereastră, ce include clasicul panou de control reinvetat de la zero, faceţi click pe prima opţiune din stânga sus, System, urmat de un al doilea click pe Default Apps.

În acest moment, în partea dreapta ar trebui să întâmpinaţi o listă cu aplicaţiile voastre implicite din Windows 10 pentru diverse activităţi, de la afişat poze, până la redarea de filme. Ultima din listă este browserul web, iar aici trebuie să daţi click pe Microsoft Edge şi să alegeţi dacă optaţi pentru Chrome sau Firefox. În captura de mai sus, eu am ales Google Chrome. Nu există nici un buton de Apply pe această pagină. Închideţi fereastra de la X şi aţi rezolvat cazul.

Înlocuieşte Bing cu Google prin Google Chrome

Pentru că această problemă din titlu a fost una destul de arzătoare pentru comunitatea de internauţi, la scurt timp după lansarea Windows 10, cineva a creat o extensie care vă scapă de toate bătăile de cap. Aceasta este gratuită şi poate fi descărcată fie din WebStore printr-o căutare, fie printr-un click pe această adresă web. Poartă numele Chrometana şi rezolvă două probleme dintr-o lovitură. În momentul în care faceţi click pe start şi iniţiaţi o căutare pe internet, la apăsarea tastei Enter, vi se va deschide automat o fereastră de Chrome cu rezultatele de pe Google la căutarea voastră. În al doilea rând, dacă aţi devenit fan Cortana şi vă place să vorbiţi cu PC-ul vostru în engleză, căutările de diverşi termeni prin Cortana vor fi redirecţionate tot prin Google pe Chrome.

Două aspectele trebuie să aveţi în vedere după ce aţi instalat Chrometana în Chrome pentru a nu întâmpina probleme pe viitor. Imediat după instalare vi se va instala o pagină de internet cu trei motoare de căutare, Google, Yahoo şi DuckDuckGo. Faceţi click pe Google.

 

Pentru că respectiva extensie de Chrome trebuie să ruleze în permanenţă în fundal pentru a-şi face treaba, mai trebuie să verificaţi o bifă din parametrii de funcţionare ai browserului Google. Faceţi click pe cele trei liniuţe din colţul din dreapta sus şi alegeţi Settings. Mergeţi la capătul opţiunilor din faţa ochilor şi faceţi click pe Show Advanced Setting. Un pic mai jos, la secţiunea System a setărilor, bifaţi Continue running background apps when Google Chrome is closed.

Înlocuieşte Bing cu Google prin Mozilla Firefox

Dacă sunteţi fani ai browserului Mozilla soluţia este mult mai simplă şi nu necesită instalarea nici unei extensii suplimentare. Versiunile recente de Firefox au adresat problema din titlul acestui articol. Ca urmare, după ce aţi definit Mozilla Firefox ca fiind browser de internet implicit pe sistemul vostru, nu trebuie decât să deschideţi o fereastră. În partea de sus a ferestrei, în zona de căutare, daţi un click pe lupă şi un al doilea click pe Change Search Settings. Aici, nu trebuie decât să vă asiguraţi că motorul de căutare implicit este Google şi că aţi bifat ,,Use this search engine for searches from Windows 10.”

Per ansamblu, procedura nu este una foarte complicată, dar cei de la Microsoft s-au străduit să nu vă facă viaţa foarte uşoară. În final, nu trebuie decât să vă decideţi ce vreţi să obţineţi şi să urmaţi paşii de mai sus care se potrivesc scenariului pe care îl aveţi în minte.