Cum faci reţeaua WiFi de acasă mai rapidă în 10 paşi simpli

de: Alexandru Puiu
21 08. 2015

Având în vedere numărul mediu de gadgeturi conectate la internet pe care îl aveţi în casă, trebuie să ştiţi cum vă faceţi reţeaua WiFi mai rapidă.

[related]

Deşi întregul domeniu de reţelistică reuşeşte în continuare să fie un mit pentru cei mai mulţi dintre noi, ar fi bine să vă familiarizaţi un pic cu infrastructura unei reţele wireless. E bine să ştiţi cum funcţionează, dar mai ales ce aţi putea să faceţi pentru a-i mări acoperirea şi performanţa. Înainte de a lua o decizie radicală vizavi de routerul vostru actual, parcurgeţi această listă pentru a vă face reţeaua WiFi mai performantă. Cu un pic de noroc, s-ar putea să nu fiţi nevoiţi să investiţi în echipamente noi.

 

1. Poziţionaţi-vă routerul în centrul casei. O reţea WiFi este generată de router în toate direcţiile. Ca urmare, pierdeţi semnal preţios dacă locaţia sa este lângă geam sau în colţul casei. Eventual, mai trageţi câţiva metri de cablu pe lângă cel oferit de operatorul de internet pentru a facilita această procedură.

2. Poziţionaţi-vă routerul la înălţime. Evitaţi pe cât posibil ca routerul vostru să fie pe podea deoarece modul de funcţionare al antenelor interne sau externe direcţionează semnalul un pic în jos, iar reţeaua WiFi tinde să aibă dificultăţi majore în a trece prin pereţi sau podele groase. Dacă aveţi o casă cu mai multe etaje, niciodată nu poziţionaţi routerul la subsol. În cazul în care este imposibil să-l puneţi aproape de tavan, puneţi-l în bibliotecă.

3. Amplasaţi-vă routerul în camera în care vă desfăşuraţi activitatea. Această particularitate ar putea fi cea mai evidentă din listă, dar este important să faceţi tot posibilul ca routerul să nu fie într-unul din dormitoare, dacă vă petreceţi cea mai mare parte a zilei în living sau bucătărie. În definitiv, în totdeauna reţeaua WiFi pe orice gadget va funcţiona mai bine când sunteţi foarte aproape de router.

 

4. Nu puneţi routerul într-un dulap. Semnalul unui router wireless poate fi absorbit de foarte multe materiale, trăsătură care nu vă este deloc favorabilă. Din acest motiv, faceţi tot posibilul ca acest echipament de reţea să fie într-un spaţiu cât mai deschis. Între un perete şi o bibliotecă este cea mai neinspirată alegere. Testul este simplu. Cu cât îl vedeţi din mai multe locuri din casă sau de la distanţă mai mare, cu atât l-aţi instalat mai bine.

5. Nu ţineţi alte electronice lângă router. Foarte multe tipuri de dispozitive electronice pot interfera cu buna funcţionare a reţelei WiFi, de la telefoane şi televizoare, până la cuptoare cu microunde şi frigidere. În principiu, orice aparat care are în interior un motor sau generează un semnal eletromagnetic. Ca urmare, dacă îl ţineţi sub televizor cu un amalgam de aparate, mutaţi-l câţiva metri mai încolo. Obiecte mari metalice, precum dulapuri securizate şi oglinzi sau acvarii de mari dimensiuni influenţează de asemenea negativ reţeaua din casă.

6. Poziţionaţi antenele în direcţii diferite. Dacă nu aveţi un router cu antene externe, indiferent cum este acesta construit, aveţi un mic handicap, în parte şi din cauza lipsei de flexibilitate derivată din orientarea antenelor în direcţii diferite. Ideal ar fi să aveţi o antenă orientată vertical pentru a spori semnalul de emisie în mai multe direcţii şi o altă antenă orientată orizontal. Aceasta din urmă va spori performanţa la recepţia semnalului de către router de la laptopuri, care au în interior antenele orientate orizontal sau alte dispozitive, gen tablete sau smartphone-uri.

7. Măsuraţi puterea semnalului WiFi. Nu trebuie să fiţi oameni de ştiinţă pentru a vă da seama că reţeaua WiFi din casă nu are aceeaşi intensitate peste tot. Din păcate, fără să măsuraţi intensitatea semnalului nu veţi înţelege exact unde este problema. În plus, dacă veţi şti exact zonele cu semnal slab, puteţi lua o decizie informată legată de relocarea routerului în casă. Pentru măsurarea intensităţii semnalului, aflarea canalelor libere din zona voastră şi alte detalii tehnice, puteţi folosi Cloudcheck sau Wi-Fi Analytics de la Amped.

8. Reconfiguraţi routerul. Există probleme simple de conectivitate WiFi care se remediază închizând routerul 10 secunde sau scoţându-l din priză şi băgându-l înapoi. Aceasta este lecţia cea mai importantă. O altă soluţie ar fi să intraţi pe pagina de configurare a routerului, care de cele mai multe ori este accesibilă cu orice browser de internet la una din adresele 192.168.0.1 ; 192.168.1.1 ; 192.168.10.1 ; 192.168.1.254. După ce v-aţi autentificat cu numele de utilizator admin şi parola admin sau orice altă combinaţie inscripţionată pe router sau în manualul acestuia, puteţi ajusta câţiva parametri de funcţionare fără emoţia de a defecta ceva.

[readmore]

În primul rând, puteţi modifica numărul canalului pe care funcţionează conexiunea voastră WiFi. Această decizie ar fi bine să o luaţi după ce aţi folosit WiFi Analytics. În cazul meu, de exemplu, am observat că 13 era liber, în timp ce pe canalul 6 pe care funcţiona până în prezent, făcea interferenţă cu alte câteva reţele din împrejurimi. În principiu, 1, 6 şi 11 sunt recomandabile. În trecut am avut succes vizavi de îmbunătăţirea ariei de acoperire modificând manual frecvenţa pe care operează reţeaua WiFi de la 40 MHz la 20 MHz, la acest capitol, ar fi bine să experimentaţi ce vă ajută în cazul vostru.

Actualizarea firmware-ului intern al routerului este de asemenea o soluţie recomandabilă. Această operaţiune variază însă de la router la router şi ar fi bine să consultaţi manualul modelului vostru pentru a nu greşi ceva. Pe pagina de support a website-ului producătorului e foarte probabil să găsiţi aceleaşi informaţi ca şi în manual, deci acela este de asemenea un punct bun de start.

9. Asiguraţi-vă că nu este operatorul de internet de vină. Nu vă grăbiţi să daţi vina pe router, dacă RDS-ul, Telekom-ul, UPS-ul sau orice alt provider de internet este de fapt responsabil de problemele voastre de conectivitate. Deşi am detaliat într-un articol separat verificarea unei conexiuni la internet, sfatul meu este să testaţi ocazional folosind Speedtest.com cât de bine vă merge internetul atât cu wireless, cât şi cu fir. Introduceţi firul de reţea ca vă vine de afară direct într-un laptop sau desktop, realizaţi conexiunea la internet şi după ce aţi făcut câteva teste, pierdeţi câteva minunte la serviciul clienţi, pentru că nu routerul vostru este capul răutăţilor.

10. Schimbaţi router-ul. Dacă folosiţi acelaşi router de cinci ani şi nici atunci nu a fost foarte scump, este timpul pentru o schimbare. Nici măcar toate routerele pe care le găsiţi acum în magazine nu sunt foarte sprintrene, dar dacă aţi parcurs toate etapele înşirate mai sus şi probleme voastră nu s-a rezolvat, investiţi într-un echipament nou. Orientaţi-vă către unul compatibil cu cele mai noi standarde de comunicaţii WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, care are porturile ethernet Gigabit atât pe WAN, cât şi pe LAN, ale cărui antene sunt exterioare şi care, de preferat, este produs de o companie cu o lungă istorie în domeniu.

Apropo, dacă problema voastră se rezumă doar la distanţa la care bate reţeaua WiFi din casă, există în totdeauna posibilitatea achiziţiei unui repeater sau AP. Astfel de dispozitive nu vor creşte viteza de download, dar vă vor ajuta să aveţi aceeaşi conexiune WiFi atât în beci cât şi în mansardă.