Cum explică știința experiențele oamenilor aflați în moarte clinică
Majoritatea oamenilor preferă să nu se gândească la ceea ce se întâmplă după moarte. Totuși, o viziune științifică ar putea schimba perspectiva asupra existenței noastre pe Pământ.
Există dovezi științifice care sugerează că viața poate continua după moarte, potrivit celui mai mare studiu medical efectuat asupra acestui subiect. O echipă de cercetători din Marea Britanie a analizat experiențele pacienților care au suferit un stop cardiac, și au descoperit că aproape 40% din supraviețuitori au descris un fel de conștientizare, chiar și atunci când se aflau în moarte clinică, notează The Independent.
Experții consideră că funcțiile creierului se opresc între 20 și 30 de secunde distanță după oprirea pulsului. Acest lucru ar împiedica orice tip de conștientizare. Totuși, oamenii de știință spun că dovezile care arată că pacienții au experimentat stări chiar la trei minute distanță după ce a avut loc oprirea funcțiilor sunt verosimile. Mai mult decât atât, își puteau aminti ce au simțit, atunci când ieșeau din comă.
Sam Parnia, asistent la Universitatea din New York și fost cercetător la Universitatea din Southampton a susținut o lungă perioadă că persoanele care descriu experiențe avute în comă au avut, de fapt, de-a face cu halucinații. Totuși, un bărbat a oferit o poveste foarte credibilă din momentele în care doctorii și asistenții încercau să îl readucă la viață. „Creierul nu poate funcționa dacă inima a încetat să bată. Totuși, în cazul acesta, bărbatul a descris tot ce i s-a întâmplat în cameră și a auzit două bipuri ale unei mașinării care face zgomot la intervale de trei minute. Am putut, așadar, stabili cât a durat experiența. A fost foarte credibil și tot ce a spus că i s-a întâmplat chiar i se întâmplase”, a declarat Sam Parnia.
Studiul său a implicat 2.060 pacienți din 15 spitale din Marea Britanie, America și Austria. Dintre supraviețuitori, 46% dintre pacienți au avut amintiri, 9% au descris experiențe compatibile cu definiția tradițională a experiențelor post-mortem, iar 2% au descris precis ceea ce au trăit, văzut și auzit, precum și experiențe în afara corpului.
Acest studiu prezintă o nouă viziune asupra conceptului morții. Cercetătorii intenționează să efectueze și mai multe investigații asupra acestui subiect fascinant.