Cum alegi un procesor perfect, de desktop sau laptop, pentru nevoile tale?

de: Alexandru Puiu
19 02. 2015

Indiferent dacă te gândeşti să-ţi schimbi desktop-ul sau să faci tranziţia la un laptop, e foarte important să ştii cum alegi un procesor perfect pentru ce ai nevoie.

În practică, cele mai multe sisteme aflate acum pe piaţă au performanţe mai mult decât decente pentru majoritatea scenariilor pe care le aveţi în minte. Cu toate acestea, în cazul unui upgrade sau dacă vreţi să faceţi mai multe pe sistemul vostru decât , problema alegerii unui procesor devine incredibil de importantă. Mai ales în cazul unui desktop, sunt şanse foarte mari să fiţi obligaţi să schimbaţi şi placa de bază atunci când schimbaţi CPU-ul. Ca urmare, mai bine faceţi o alegere inspirată şi rămâneţi cu ea, decât să faceţi economie şi să regretaţi mai târziu. Nu vă mai atrag atenţia asupra faptului că, dacă sunteţi utilizator de laptop, creierul întregii afaceri este, în majoritatea cazurilor, ,,bătut în cuie”. Din acest motiv, un procesor puternic şi o placă video decentă sunt obligatorii.

Intel sau AMD?

Cea mai importantă decizie pe care trebuie să o luaţi atunci când vă gândiţi la un procesor nou ţine de producătorul acestuia. AMD sau Intel, aceasta este întrebarea. Pragmatic vorbind, AMD oferă un raport preţ performanţă mai bun, dar Intel oferă o flexibilitatea sporită şi rezultate mai bune în majoritatea testelor. De asemenea, dacă vă gândiţi la un procesor AMD, aveţi nevoie de o placă de bază cu chipset AMD. Aceasta din urmă nu ar reprezenta o problemă, dar dacă aveţi în vedere o soluţie grafică multi-GPU, sunteţi limitaţi doar la plăci video Radeon.

Amatorii de procesoare Intel, chiar dacă se orientează, obligat forţat, către o placă de bază cu chipset Intel, nu au parte de aceleaşi limitări. Indiferent dacă vor să investească în două sau trei plăci video NVIDIA sau Radeon, o pot face fără emoţie. Singura condiţie este să mai fi investiţi în prealabil într-o sursă de putere mare. Un alt detaliu important este performanţa brută. Întotdeauna un procesor Intel quad core tactat la 2,5 GHz va fi mai rapid decât un AMD quad core tactat la aceeaşi frecvenţă. Dacă nivelul de zgomot contează pentru voi, soluţiile de răcire tind să fie un pic mai zgomotoase în cazul AMD pentru că respectivele procesoare se încălzesc un pic mai tare. O medie perfectă între consum energetic, zgomot şi performanţă, au calculat-o cei de la Intel în cazul procesoarelor recente din seria S, precum – 4770S sau Intel Core i5 – 4440S. Litera de la final este iniţiala de la Silent – silenţios.

Cum alegi un procesor cu numărul de nuclee ideal?

Într-o singură pastilă de siliciu modernă care funcţionează ca CPU sau Central Processing Unit se regăsesc mai multe nuclee fizice care, în funcţie de aplicaţiile pe care rulaţi, funcţionează ca procesoare individuale. În engleză, acestea poartă numele de core-uri, iar în 2015, tinde să fie imposibil să mai găsiţi în comerţ un procesor single core (cu un singur nucleu). Trecând peste omniprezenţa procesoarelor multi-core, merită să aveţi în vedere că, în continuare, contează tipul aplicaţiilor pe care îl rulaţi. Dacă majoritatea activităţii voastre se desfăşoară online, iar în timpul liber mai vizionaţi câte un film HD, vă puteţi mulţumi cu orice procesor dual core, chiar şi single core, dacă nu este foarte vechi. În cazul în care realizaţi o muncă de proiectare, randare sau editare foto-video, un quad core poate fi exploatat mult mai bine. Gamerii ar putea de asemenea să aibă de câştigat dintr-un quad core sau six core, dar doar dacă se joacă în majoritatea timpului titluri recente. Jocurile vechi nu sunt optimizate pentru a profita de avantajul de performanţă. Sistemul de operare pe care îl folosiţi, într-o astfel de ecuaţie, nu este foarte important. Decizia finală ar trebui luată după ce aţi studiat cerinţele minime sau recomandate de sistem pentru ultimul Call of Duty sau cel mai recent Adobe Photoshop, Premiere sau Illustrator. Dacă este suportat un quad core, spre acela trebuie să vă orientaţi şi voi. În altă ordine de idei, un quad core sau six core poate aduce cu el un consum suplimentar de energie electrică şi ar fi bine să-l folosiţi la maxim, dacă tot plătiţi o factură generoasă la curent.

Cum alegi un procesor după frecvenţa de lucru?

Chiar şi după atâţia ani şi atât de multe tehnologii avansate ascunse în procesoarele moderne, majoritatea utilizatorilor se blochează la frecvenţa de lucru. Nu contează că scenariile voastre zilnice de utilizarea ale computerului implică postări pe Facebook şi vizionat de seriale online, cu siguranţă vă doriţi un quad core la 3GHz pe principiul, oricum nu-l schimbaţi prea curând. În acest silogism există însă o greşeală fundamentală. Nu veţi avea niciodată nevoie de o astfel de putere de procesare. Dacă ar fi să vă dau un sfat, optaţi pentru un procesor Intel care se încadrează în bugetul vostru, cu minim 2GHz viteză standard specificată. Pentru desktop-uri de proiectare 3D sau editare foto/video, puteţi face un efort pentru 3GHz – viteză de tact, dar doar atunci când aceasta este asociată unui dual core sau quad core.  Apropo, poate fi limitată de un procesor slab. Din acest motiv, preţul acestor componente ar trebui să fie apropiat. Niciodată nu investiţi într-un GPU – Graphics Processing Unit de 1000 de lei şi un procesor de 300 de lei, pentru că nu veţi profita la maxim de placa video. la detalii maxime, un quad core la minim 2,4 GHz este obligatoriu.

 

Compatibilitatea în cuplu

Pentru ca toate componentele să se ,,pupe” între ele şi să funcţioneze la parametri optimi, aveţi în vedere câteva aspecte. Un procesor AMD funcţionează un pic mai bine cu o placă video AMD Radeon. O placă video NVIDIA GeForce este perfectă dacă v-aţi orientat către un CPU Intel. Fiecare procesor foloseşte un anumit tip de soclu sau socket pe care trebuie să-l aveţi în vedere atunci când căutaţi placa de bază. Un Intel Core i7 4790 are nevoie de un socket LGA 1150, în timp ce un Intel Core i5 3570 necesită o placă de bază cu socket LGA 1155. De cealaltă parte a baricadei, un AMD FX-8370E este compatibil doar cu plăcile de bază cu AM3+, pe când un un AMD Kaveri A10-7700K Black Edition are nevoie de un socket FM2+. Urmăriţi cu atenţie aceste aspecte sau, în cel mai rău caz, rugaţi un prieten să vă facă o recomandare de placă de bază, dacă v-aţi ales deja procesorul perfect.

Cum alegi un procesor perfect de laptop?

Situaţia la laptopuri este complet diferită faţă de desktop-uri deoarece se produc în continuare procesoare puternice tactate la viteze foarte mici optimizate pentru consumuri reduse de energie. Gândiţi-vă doar la faptul că cel mai recent MacBook Air, care se mândreşte cu o autonomie de 12 ore, este construit în jurul unui procesor dual core Intel Core i5 la 1,4 GHz. Până şi upgrade-ul maxim pe care îl puteţi aduce unui astfel de sistem constă într-un dual core Intel Core i7 la 1,7 GHz. Pentru cele mai multe activităţi întreprinse în deplasare, un astfel de ultra portabil este mai mult decât suficient. Nici o secundă nu veţi simţi că aveţi un procesor atât de lent, în parte şi datorită vitezei de Turbo Boost, care în cazul procesorului Core i5 la 1,4GHz ajunge până la 2,7 GHz. Dacă vine însă vorba de gaming şi de o afinitate pentru performanţă brută, aceste aspecte pot fi oferite şi de un notebook, doar că la un preţ substanţial. Unul dintre cele mai ieftine notebook-uri cu un procesor Intel Core i7 quad core 4702MQ începe de la 2500 de lei. Pe de altă parte avansul de performanţă va fi semnificativ şi aveţi şanse să-l folosiţi pentru o perioadă mai lungă de timp.