Culoarea rochiei care a împărțit internetul în două tabere nici nu era percepută în antichitate

de: Bogdan Cristea
03 03. 2015

Noi studii alături de analize amănunțite ale literaturii antice ar putea scoate la iveală faptul că oamenii nu percepeau culoarea albastru înainte.

Albastru ar putea fi considerată culoarea care a pus internetul pe jar în ultimul timp și asta datorită rochiei deja arhicunoscute. Deși până la urmă rochia s-a dovedit a fi albastră, disputa înflăcărată ce a avut loc recent i-a îndemnat pe unii să acorde mai multă atenție studiilor asupra felului în care oamenii percep culorile. Ceea ce a ieșit la suprafață este extrem de interesant.

Albastru a fost printre ultimele culori ”de bază” care au apărut în vocabular. Conform celor de la Business Insider, Homer descria marea ca fiind întunecată precum vinul la culoare. Homer, figură istorică ce a trăit cu 850 de ani î.Hr, ar fi putut apela în acest caz la o figură de stil deoarece marea a fost de fiecare dată comparată cu vinul în urma unei tragedii. Marea ar fi putut fi percepută drept captivantă și periculoasă, la fel ca vinul, fără a se asemăna cu acesta din punct de vedere al culorii.

O culoare fără denumire proprie, percepută mai greu

Dar ar putea exista și o altă explicație pentru acest lucru, una legată de psihicul unei persoane. Astfel, a fost efectuat un experiment pe un trib din Namibia care nu are un cuvânt pentru culoarea albastru și nu diferențiază între aceasta și verde. Acestora li s-a afișat mai multe pătrate. Unul dintre ele era verde, iar toate celelalte erau albastre. Cei vizați de experiment au avut mari probleme în a identifica pătratul diferit.

La final, a fost efectuat un alt experiment. Cum tribul respectiv are mai multe cuvinte pentru mai multe nuanțe de verde, acestora li s-au afișat alte pătrate. Unul dintre acestea avea o nuanță diferită, însă acest lucru ar fi fost foarte greu de perceput pentru cei obișnuiți să vadă culorile precum noi. Cu toate acestea, membrii tribului nu au avut nicio problemă în a-l identifica imediat.

Ce ne-ar putea spune acest experiment? Fără un cuvânt propriu care să o descrie, o culoare precum albastru ar fi putut fi mult mai greu de perceput. Aceasta ar putea fi explicația și pentru comparațiile ciudate ce se regăsesc în operele din antichitate. Puteți afla mai multe despre culori și felul în care sunt percepute din înregistrarea episodului Radiolab de mai jos.