Coșmarul și legenda Internet Explorer, la final: Project Spartan e viitorul

de: Alexandru Puiu
22 01. 2015

Deşi în cadrul lansărilor Microsoft de astăzi un browser nu a fost în centrul atenţiei, merită avută în vedere lansarea noului Project .

Au trecut deja câteva săptămâni de când am început prima dată să discutăm despre . Se zvonea de mult că acesta ar urma să fie browserul nativ din Windows 10, dar cei de la Microsoft nu ar fi oferit nici un fel de indiciu oficial pe marginea acestui subiect.

Inevitabilul s-a produs. În cadrul conferinţei gigantului din Redmond desfăşurată aseară pentru detalierea Windows 10, americanii au anunţat decesul Internet Explorer şi au atras atenţia asupra înlocuitorului său. Deşi nu ştim dacă respectivul nume va fi permanent, important este să reţineţi că Microsoft a înfăţişat noua aplicaţie sub titulatura de Project Spartan.

Deşi magia unui browser performant ţine şi de design, cei de la Microsoft au ţinut să atragă atenţia mai ales asupra schimbărilor „de sub capotă“. În primul rând, Project Spartan va fi construit peste un motor de randare al paginilor web complet nou, mult mai rapid. Pentru că schimbările faţă de IE sunt semnificative, mai ales cele de ordin estetic, la prima vedere, browserul va necesita o perioadă de adaptare. Cu toate acestea, pentru că interfaţa este simplistă şi plată, aceasta nu ar trebui să fie foarte mare.

Cortana, asistentul virtual al celor de la Microsoft, va ocupa un loc central în Project Spartan. Vă va ajuta să fiţi mai eficienţi atunci când căutaţi ceva pe internet, chiar şi dacă formularea voastră va fi una mult mai naturală sau umană decât v-aţi obişnuit în trecut. În principiu, veţi avea parte de rezultate mult mai contextuale în momentul în care doriţi informaţii pe marginea unui subiect nu foarte bine definit. De asemenea, prin comenzi vocale sau întrebări tastate, tot Cortana vă va permite să obţineţi detalii de orientare pe hartă, informaţii despre meniul unui restaurant sau despre contactele voastre.

În cazul în care veţi folosi un panou sensibil la atingere în tandem cu Project Spartan, folosind degetele voastre, veţi putea să desenaţi pe pagini web obişnuite sau veţi putea să luaţi notiţe. În acelaşi timp, rezultatele acestui proces creativ vor fi sincronizate sub formă de imagini cu aplicaţia OneNote. Două noi funcţii intitulate reading mode şi reading list vă vor sincroniza paginile accesate între dispozitivele voastre, laptopuri, tablete telefoane şi vă vor permite să continuaţi citirea unui articol chiar şi fără o conexiune la internet.