Comunismul și sărăcia din Cuba arată mult mai bine în aceste fotografii [FOTO]
Cuba este o țară pe care, cel mai des, o recunoști prin comunismul care încă rezistă, imaginea lui Che Guevara pe tricourile „rebelilor”, prin trabucuri și prin mașinile americane încă folosite. În București, până pe 5 iulie, este o expoziție fotografică dedicată Cubei și am ales pentru tine cele mai interesante și captivante 30 de imagini.
[related]
Fotografii Gina Buliga și Bogdan Comănescu au ajuns în Cuba, au fotografiat și s-au întors în România cu o colecție consistentă de imagini. Acum, prezintă o parte dintre ele la F64 în expoziția „Our way to Cuba”. Vernisajul acesteia a fost pe 23 iunie, dar poate fi vizitată până pe 5 iulie. Totuși, pe cât de viu este comunismul în țara lui Fidel Castro, pe atât de pline de viață sunt străzile orașelor după cum au fost surprinse în imaginile celor doi.
„Cuba, un loc în care ajungi și din acel moment știi cu siguranță că te vei întoarce acolo, te atrage prin tot ce există, chiar dacă oamenii sunt foarte săraci, căci așa sunt considerați, ei sunt oameni fericiți și împliniți, iar bucuria se citește pe fețele lor”, a declarat Gina Buliga despre cum a întâlnit viața în Cuba. Bogdan Comănescu spune că în fotografiile sale caută mai mult partea umană, cum ar fi portrete și fotoreportaj, încercând să transmită prin fotografie poveștile oamenilor.
Spre deosebire de comunismul românesc, sud-americanii îl acceptă mai ușor pe al lor. Poate unde este și clima de vină, căci ei n-au probleme cu frigul, iar când o nație poate să stea un an întreg în tricou și pantaloni scurți, viața poate fi îndurată mai ușor. Cu siguranță din fotografiile celor doi se înțelege că situația nu e atât de gravă.
Oamenii nu au un nivel salarial prea ridicat, dar există și un alt fel de regim sub care trăiesc. La vernisajul expoziției, Comănescu și Buliga au povestit câteva dintre experiențele lor cu localnicii, în general oameni primitori. Da, au un salariu mic, dar pe de altă parte au rații de mâncare pe care le primesc gratis pe lună și există alimente pe care le pot cumpăra doar locuitorii Cubei, nu și turiștii, la preț mai mic.
[readmore]
Problema comunismului în Cuba poate fi mai mare pentru intelectuali, care n-au libertăți prea mari, cum nici cei din România comunistă n-aveau. Totuși, din cum au povestit cei doi fotografi, cubanezii au ceva ce noi n-am avut niciodată, o deschidere spre oameni, o ospitalitate a lor poate moștenită și de la spanioli. Fotografiile Ginei Buliga și lui Bogdan Comănescu sunt pe Facebook aici și aici.