Istoria Intel: de la procesorul clasic la cel de buzunar

de: Andrada Bonea
18 07. 2015

Intel Corporation este o companie americană, care în ochii celor pasionaţi de tehnologie, este un adevărat veteran în IT.

Este cea mai mare companie de semiconductoare din lume și cea care a inventat seria de procesoare x86, procesoare găsite în multe calculatoare personale de tip PC. Fondată la data de 18 iulie 1968 ca Integrated Electronics Corporation cu sediul în Santa Clara, California, SUA, Intel mai produce și așa-numite chipset-uri pentru plăci de bază, plăci de rețea NIC, memorii flash, plăci grafice și alte componente legate de comunicații și computere.

„Părintele” procesorului Pentium

Fondată de pionierii semiconductoarelor Robert Noyce și Gordon Moore, Intel combină designul și capacitatea avansată a procesoarelor cu capabilitatea producției de vârf. Original cunoscută ca prima în motoare și tehnologie, în anii 1990 Intel introduce campania „Intel Inside” și produce celebrele procesoare Pentium.

Cunoscută și ca Integrated Electronics Corporation, Intel prezintă campania Intel Inside în anul 1990, acest lucru reprezentând un pas uriaș pentru întreaga societate de la acea vreme și mai ales o curiozitate imensă, datorită speculațiilor apariției în viitorul apropiat a calculatorului. Apar pentru prima dată celebrele procesoare Pentium, foarte avansate şi inteligente pentru acele vremuri.

Intel a fost primul producător al memorilor de tip SRAM și DRAM şi a creat primul microprocesor comercial în 1971, dar l-a produs numai până la crearea calculatorului personal, care a devenit afacerea primară. În anii 1990 și mai târziu Intel investește foarte mult în noi microprocesoare și în industria PC-urilor, care se dezvoltă rapid. În această perioadă, Intel devine furnizorul principal de microprocesoare pentru PC-uri, și a fost cunoscută pentru tacticile agresive în apărarea poziției pe piață. S-a aliat cu compania Microsoft, și mai târziu și cu Apple, pentru a controla industria IT.

Următorul pas spre viitor, amânat

În prezent, cea mai nouă metodă de fabricare a procesoarelor utilizată de Intel este cea pe 14 nanometri. După cum probabil știți, aceasta a fost folosită și de către coreenii de la Samsung în producerea noului Exynos 7420, oferind rezultate excepționale. Conform site-ului Ars Technica, noile modele Broadwell de la Intel fac parte din strategia adoptată de Intel și denumită ”tick-tock”. Fiecare generație de procesoare era un ”tick”, reprezentat de o micșorare a procesului de fabricație, sau un ”tock”, ceea ce însemna o îmbunătățire importantă adusă micro-arhitecturii.

Procesoarele din categoria ”Broadwell” au fost un tick, fiind primele construite pe 14 nanometri, iar Skylake, cele care vor fi lansate la finalul acestui an, vor fi un tock, deoarece vor avea parte de o arhitectură perfecționată. Inițial, Skylake urma să fie succedat de către tick-ul Cannonlake, seria de procesoare care ar fi marcat trecerea către tehnologia pe 10 nanometri. Totuși, din cauza problemelor înregistrate atunci când a fost introdus Broadwell, Brian Krzanich, CEO-ul companiei, a anunțat că tick-ul a fost amânat.

Astfel, Cannonlake a fost amânat pentru anul 2017, iar în locul acestuia vom vedea o nouă generația pe 14 nanometri. Se pare că Intel nu va putea menține strategia tick-tock în continuare, iar ”legea lui Moore”va deveni din ce în ce mai greu de respectat. Conform acesteia, odată la cel mult 24 de luni, numărul de tranzistori se dublează.