Cinci moduri inimaginabile în care telefonul te poate pune în pericol

de: Andrada Bonea
18 06. 2015

Uneori nu apreciem îndeajuns faptul că trăim, practic, într-un Univers demn de filmele SF. Smartphone-ul este un miracol al matematicii și ingineriei, cu care ne-am obișnuit prea mult ca să îl mai apreciem.

[related]

Deși nu putem nega utilitatea unui computer pe care îl poți băga în buzunar, uneori creația omului se întoarce împotriva lui. Acest lucru este valabil și în cazul telefoanelor inteligente, dar nu într-un sens atât de fatalist pe cât sună. Cei de la Cracked au alcătuit o listă de cinci situații în care smartphone-ul devine un instrument periculos.

Senzorii telefonului pot ghici ce scrii pe computer

Dacă ai o muncă ce implică statul la birou, probabil îți ții telefonul pe masă în timp ce lucrezi. La prima vedere, nu ai crede că e ceva în neregulă cu asta, pentru că îți ușurezi considerabil viața, scăpând de chinurile căutării telefonului prin toate buzunarele genții atunci când sună.

Totul era perfect inocent, până când un grup de cercetători de la Georgia Tech a luat decizia de a crea un program care îți transformă telefonul mobil într-un dispozitiv demn de un spion. Accelerometrul telefonului poate intercepta sunetele pe care le faci când scrii la tastatură, și folosind formule matematice prea complexe pentru muritorii de rând, deduce tastele pe care le apeși. Asta înseamnă că telefonul ți-ar putea ține evidența tuturor lucrurilor pe care le tastezi. Iar motivele pentru care nu îți dorești ca așa ceva să se întâmple sunt evidente.

Oricât ar suna de ciudat, telefoanele cu un sensibilitate la mișcare de nivelul unui iPhone 4 pot ghici ce taste atingi cu o acuratețe de 80%. Acest spyware se poate infiltra în telefonul tău într-o manieră demnă de un cal troian, pe care nu o să îl suspectezi de intenții de spionaj. În teorie, e destul de ușor să eviți un astfel de atac, ținând telefonul departe de computer, dar tot este neplăcut să știi că poate face asta.

Smartphone-ul poate fura datele cardului de credit

De asemenea, nici cardul tău de credit nu e în siguranță în preajma telefonului. Desigur, nu toate sunt vulnerabile, dar dacă ai unul futurist, pe care doar trebuie să îl fluturi în fața unui terminal pentru a plăti lucruri, ar fi bine să îl ții într-un loc izolat. Faptul că au fost create special pentru a fi scanate de la distanță poate fi folosit împotriva lor.

Există un program de scanare inventat de Eddie Lee, care ușurează considerabil treaba celor care vor să îți fure banii de la distanță. Inventatorul său a demonstrat în 2012 cât de ușor este să furi banii oamenilor astfel și a insistat ca marile companii care produc astfel de carduri să rezolve vulnerabilitatea. De asemenea, programul permite introducerea în telefon a datelor de pe cardul cuiva.

Încărcătoarele din locurile publice îți pot fura date importante

Imaginează-ți următorul scenariu: ești în oraș, iar bateria telefonului dă semne că o să moară. Pentru că nu ai încărcător la tine, apelezi la unul pus la dispoziția cetățenilor, în mod gratuit. Înainte să faci asta, gândește-te că cineva ar fi putut introduce un dispozitiv în acel încărcător, prin intermediul cărora îți poate fura datele, cât acesta e la încărcat.

Nu te simți prost dacă ai fost păcălit în acest mod. În 2011, mai mult de 350 de oameni au căzut în această capcană, la conferința DefCon din Las Vegas. Pentru necunoscători, conferința aceasta e o întrunire a hackerilor profesioniști și a experților în securitate din toată lumea. În ediția din 2011, aceștia au avertizat oamenii să nu folosească încărcătoare ciudate, găsite în diverse locuri.

Cele din aeroporturi și malluri sunt probabil sigure, dar cele pe care le găsești în întâmplare sunt de evitat. Așadar, ar fi bine să arunci un încărcător în geantă înainte să pleci de acasă, fie el și portabil. Pentru orice eventualitate.

Hackerii îți pot fura datele prin aer

Ralf-Philipp Weinmann de la Universitatea din Luxemburg a descoperit că hackerii se pot infiltra în telefonul tău prin aer, trecând de sistemul de operare și de antivirus și ajungând direct în procesorul radio. Acest atac necesită un instrument asemănător unui turn de semnal, care păcălește telefonul că se conectează la o rețea reală.

Odată realizată conexiunea, hackerii pot accesa tot ce este controlat de procesorul radio. Și din moment ce acest procesor este responsabil pentru apeluri, vestea nu e tocmai bună. Weinmann a prezentat tehnica la conferința Black Hat din 2011, demonstrând cum un turn de semnal poate răspunde apelurilor tale. Am văzut ceva similar în The Dark Knight, dar pentru a obține asta în realitate, nici măcar nu trebuie să fii la fel de bogat precum Bruce Wayne.

PlaceRaider, malware-ul care îți răpește intimitatea

PlaceRaider a fost creat pentru a fura viețile oamenilor. Dacă ai văzut Iron Man 3, probabil îți amintești de scena în care Tony Stark folosește o serie de imagini pentru a recrea locul crimei. Ei bine, tehnologia fictivă a eroului a rămas puțin în urmă față de tehnologia actuală, întrucât PlaceRaider există încă din 2012.

Acest malware se poate infiltra în aplicații de cameră precum Instagram, astfel încât să nu ridice vreo suspiciune când îți cere acces la camera foto. Astfel, telefonul infectat va face poze în diverse momente ale zilei, fără ca tu să știi. Odată instalat, un hacker capătă acces la viața ta, pozele tale, poate recrea imaginea casei tale, cu tot cu locurile în care îți ții lucrurile de valoare, poate obține chiar și o fotografie detaliată a cheilor din buzunar.

S-ar putea să fi descoperit un detaliu care anulează o parte din pericolele reprezentate de PlaceRaider. Majoritatea oamenilor își țin telefonul în portofel și nu obișnuiesc să îl fluture în locurile în care își țin obiectele de valoare. Într-adevăr, programul poate cauza multe pagube, dar nu și în circumstanțele în care este folosit de un om obișnuit.