Chinezii au construit o navă spațială ce poate transforma gunoiul orbital în combustibil

de: Horia Despa
04 12. 2015

Dacă aveți impresia că gunoaiele sunt doar în oceanele și pădurile lumii, vă înșelați. Cerul de deasupra noastră este de asemenea plin de resturi de rachete, sateliți morți și tot felul de prostii rămase pe orbită de când omenirea a ieșit în spațiu pentru prima oară.

O echipă de cercetători de la Universitatea Tsinghua din China au descoperit, se pare, o metodă care să rezolve această problemă. Oamenii de știință chinezi au oferit schița unui motor ”magic” care folosește diferite trepte pentru a topi și măcina resturile și gunoiul spațial.

Obiectele din spațiu de cel mult zece centimetri mărime vor intra printr-o plasă pentru a fi mai apoi dezintegrate și măcinate într-o ”moară” cu bile. Rezultatul acestei măcinări va încărca electric resturile făcute bucățele, iar apoi acestea vor trece printr-un sistem electric ce vor separa resturile încărcate electrostatic negativ și pozitiv. Pe baza unui accelerator electrostatic, ionii negativi și pozitivi vor reacționa unii cu ceilalți creând propulsie.

Americanii de la MIT au fost deosebit de atenți la acest nou motor și au observat că nu e menționat sursa de energie a motorașului cu bile. Chinezii au sugerat că motorașul cu bile va merge cu energie solară sau chiar nucleară. Deși această idee pare la început revoluționară, se pare că chinezii nu iau în calcul pericolul plasării unui obiect nuclear în spațiu, și efectele sale în orbita superiorară a pământului.

Chiar și așa, se pare că ”minunea” chinezească e de fapt ajutată de câteva tehnologii cât se poate de clasice, dacă nu chiar periculoase, pentru mediul pe care chiar ea vrea să-l curețe.