Cercetătorii au descoperit cum funcționază busola interioară a animalelor

de: Horia Despa
17 11. 2015

Faptul că animalele migrează în fiecare an este un fenomen cunsocut de milenii. De generații întregi, omenirea privește cum pe cer stoluri de păsări zboară spre ”țările calde” în fiecare toamnă, și apoi se întorc în fiecare primăvară. Cum au știut de fiecare dată când și unde să meargă acestea, a rămas, totuși, un mister pentru multă vreme.

Recent, însă, acest mister a fost elucidat. Până acum două teorii principale încercau să explice cum funcționează acest sistem. Prima sugera că animalele se ghidau după câmpul magnetic al Pământului pe cu ajutorul unor molecule din sânge pe bază de fier, iar altele cu ajutorul unor proteine numite criptocromi.

Acum, o echipa de oameni de știință din China a descoperit că, de fapt, cele două teorii sunt complementare. Pentru a demonstra acest fapt, cercetătorii au căutat o proteină care să aibă patru paricularități cât se poate de specifice. Prima ar fi ca aceasta să poată fi compatibilă cu fierul, a doua ar fi ca această fuziune cu fierul să fie în interiorul proteinei, a treia condiție ar fi ca aceasta să se afle în sistemul nervos, iar apoi ca ea să poată interacționa cu criptocromii.

Această proteină ”magică” a fost găsită și se numește MagR. Ea poate interacționa cu ușurință cu proteina criptocromică și se împreunează sub forma unui mic tub extrem de sensibil la atracțiile magnetice. Atât de sensibil încât acesta a zburat literalmente de pe masa de experimente și s-a atașat de instrumentele de metal din laboratorul oamenilor de știință.

Din cauza sensibilității incredibile, aceste molecule reacționează ca un ac de busolă în sistemul nervos al animalelor, care atunci când simt atracția magnetică a Pământului vor indica mereu Nordul. Pentru a testa veridicitatea acestei teorii științifice, cercetătorii plănuiesc să extragă aceste proteine speciale și să vadă dacă, într-adevăr, animalele își vor pierde simțul orientării.

Rezultatul cercetărilor a fost publicat în revista Nature Materials pentru a permite întregii comunități internaționale de biologi să testeze această teorie.