Cele mai bune replici care ridiculizează ștergerea picturii murale cu Sfântul Gheorghe

de: Răzvan Băltărețu
11 05. 2015

Cenzura nu este mereu violentă, iar cel mai recent exemplu din România este ștergerea picturii murale din Piața Sfântul Gheorghe din București. Odată zidul curățat de „păcat”, oamenii au arătat că pot răspunde cu cinism, umor și ironie fără să picteze vreun zid. Acestea sunt cele mai bune imagini cu care ei au răspuns peste weekend.

Dacă te-ai ținut departe de știri în ultima săptămână, trebuie să știi ce s-a întâmplat cu pictura murală de la Piața Sfântul Gheorghe și de ce au reacționat oamenii pe Internet. Pictura „Sfântul Gheorghe și Dragonul Jucăuș“, realizată de Irlo DoiDoi, Obie Platon și Kero, este o reinterpretare a scenei care a pătruns în religia creștină începând cu icoanele de la mijlocul mileniului II. Potrivit legendelor medievale, Sfântul Gheorghe a omorât un balaur.

Lucrarea ștearsă peste weekend a fost gândită de reprezentanții unui ONG care au dorit să dea culoare unor zone în care sunt clădiri degradate. Totuși, în urma presiunilor făcute din considerente religioase, pictura a fost ștearsă prin acoperire cu lavabil alb. Se mai vede în unele poze pe sub vopsea.

Deși pictura trebuia modificată abia pe 11 mai, lucrările au fost grăbite. Peste weekend a apărut zidul alb, iar Dan Perjovschi, unul dintre cei mai cunoscuți artiști plastici ai României, a pornit inițiativa „Zidul e al nostru”. El le-a cerut oamenilor să își imagineze altceva pe peretele gol și să aducă modificările digitale, ținându-se astfel departe de ochii sensibili ai preoților.

Trebuie știut și că autorii aveau autorizație din partea proprietarului clădirii. Consiliul Parohial al bisericii „Sfântul Gheorghe”, situată în vecinătate, a cerut ștergerea picturii, argumentând că atât preoții, cât și enoriașii s-au declarat jigniți de forma și semnificația picturii. „Mesajul este satanic și nu e normal să vedem diavolul pe pereți”, au motivat aceștia, conform HotNews.

Pe contul de Facebook al lui Dan Perjovschi poți găsi toate imaginile inițiativei „Zidul e al nostru”. Fiecare imagine este însoțită de numele autorului, iar cele mai reușite au fost adunate în galeria foto de mai sus. Mai jos găsești imaginea inițială care i-a deranjat pe preoți și enoriași.