Cel mai periculos element pentru stratul de ozon: De ce este ignorat oxidul de azot

de: Bogdan Cristea
29 04. 2015

Oxidul de azot este unul dintre cele mai dăunătoare elemente pentru stratul de ozon, dar și unul dintre cele mai utile pentru oameni.

Dacă întrebați în prezent pe cineva în legătură cu pericolele care amenință clima, cei mai mulți vor indica mai întâi dioxidul de carbon. Dar există o substanță al cărei impact asupra planetei noastre este mult mai mare. După cum relatează Motherboard, dacă vom compara cantități similare de dioxid de carbon și oxid de azot, impactul celui din urmă asupra stratului de ozon este de 300 de ori mai mare.

Oxidul de azot reprezintă, în prezent, doar 5% din totalul emisiilor, însă pe termen lung efectele prezenței acestui pot fi devastatoare, deoarece oxidul de azot poate rămâne în atmosferă pentru 114 ani. Dar care sunt cauzele acestor emisii? Aceasta este, într-adevăr, marea problemă în situație de față.

Mâncare și poluare din agricultură

Mare parte din emisiile de oxid de azot, aproximativ 60%, sunt cauzate de agricultură. Oamenii folosesc foarte mult în prezent îngrășăminte. Fără acestea, mai mult de jumătate din populația planetei nu ar avea suficientă mâncare. Însă îngrășămintele acestea conțin azot, iar de mult ori cantitatea folosită este mult mai mare decât cea necesară. Astfel, mulți agricultori ajung să injecteze în pământ cantități mari de substanțe bazate azot pe care le plantele nu le vor folosi. Acestea vor fi descompuse și eliminate în aer, afectând atmosfera.

David Kanter, un cercetător în cadrul Universității Columbia din New York, propune o soluție care ar satisface pe aproape toată lumea. Agricultorii ar fi nevoiți să folosească cantitatea perfectă de îngrășământ, iar în acest fel ar avea parte de aceleași rezultate, ar cheltui mai puțini bani și ar ajuta la protejarea ozonului din atmosferă. Chiar și producătorii ar contribui, aceștia deja investind bani în noi tehnologii, cum ar fi senzori pentru monitorizarea cantității de îngrășământ aplicat.

Următorul pas ar fi introducerea unor elemente de legislație care să contribuie la diminuarea nivelului de oxid de azot eliminat, însă reglementarea agriculturii este foarte grea, mai ales în Statele Unite. Astfel, vor mai trece mulți ani până când politicienii vor lua măsuri concrete în acest sens.