Ceasul fără cuc al lui Tim Cook: Istoria ceasurilor inteligente până la Apple Watch

de: PLAYTECH
14 03. 2015

Apple a lansat, de curând, primul smartwatch din istoria companiei, caracterizat drept cel mai avansat ceas creat vreodată, conform lui Tim Cook, directorul Apple. Totuși, ce este un smartwatch și când au apărut primele prototipuri?

Ceasul şi-a pierdut, se pare, rolul rudimentar de a marca trecerea timpului şi a migrat treptat, încă de acum 30 de ani, spre industria tehnologiei. Dincolo de considerentul utilitar al cadranului purtat la mână, ceasul digital a preluat rolul telefonului, al agendei, cititoului de puls şi a devenit chiar și un nutriţionist portabil. Se poate spune că evoluţia aceasta a fost direct proporţională cu evoluţiile tehnologice şi că atuurile noului accesoriu au răspuns cerinţelor noilor clienţi.

Istoria ceasului inteligent începe în 1982. Pulsar a fost primul ceas cu memorie internă şi capacitatea de a afișa 24 de caractere. Industria computerelor a fost strâns legată de evoluţia ceasurilor deştepte, astfel că din 1980 Seiko a început să dezvolte ceasuri care puteau fi folosite și drept calculatoare. Data 2000 Watch putea afișa 2.000 de caractere  şi era cuplat la o tastatură prin conexiune wireless. Anii ‘80 au marcat şi apariţia ceasurilor deştepte Casio care permiteau utilizatorului să se joace, pe lângă aplicaţiile de calcul.

De la ecranele cu cristale lichide, evoluţia s-a produs rapid, astfel încât capacităţile telefoanelor mobile, şi ele în plin boom tehnologic, s-au transpus asupra dispozitivului purtat la mână. Ceasul a acoperit astfel necesităţi din ce în ce ma felurite îndreptându-se spre a educa potenţialul cumpărător că sunt obiecte indispensabile, nu numai accesorii exclusiviste.

Primul ceas inteligent cu adevărat popular

Anul 2012 a marcat apariţia primului primului ceas cu adevărat deştept care poate fi conectat la telefon, reţele sociale, mail, GSP şi aplicaţii nutriţionale. Pebble are un ecran de 1,26 inci cu rezoluţie 144×168 şi este controlat prin intermediul unor butoane laterale. Ceasul are 128KB/4MB memorie si dimensiuni generoase în comparaţie cu viitoarele produse similar: 62 × 36 × 11 mm.

Ceasul îţi dădea posibilitatea de a-l conecta la telefon pentru a-ţi sincroniza mailul, mesajele, alertele primite pe Facebook şi Twitter. De asemenea, îţi aduce la îndemână muzica din librăria iTunes, informaţiile despre vreme, trafic sau orice altă alertă a aplicaţiilor instalate pe telefon. Ceasul are o autonomie bună între patru şi şapte zile. Ceasul deştept Pebble a adus companiei 10,3 milioane de dolari într-o singură lună în 2012. Până la sfârșitul lui 2014, peste un million de smartwatch-uri de la Pebble au fost vândute în lume.

Android „șlefuit“ pentru ceasurile inteligente

Google a intrat pe piaţă în 2014 cu platforma Android Wear, care este strâns conectată la smartphone-ul din buzunar (cu Android), cu rolul de a simplifica anumite aspecte ale utilizării de zi cu zi a telefonului. De exemplu, pe smartwatch-ul Android poţi citi mesajele primite în timp real pe WhatsApp, îţi poţi analiza activitatea fizică sau poţi accesa diferite aplicaţii prin comandă vocală. Ceasul inteligent  îţi permite să vezi pe ecran distanţa parcursă, timpul şi numărul de calorii arse, dar şi să pui pauză sau să-l opreşti cu o singură atingere.

Google a pus la dispoziţia mai multor concerne atât sistemul Android, cât și versiunea Android Wear, iar Motorola, Samsung, LG, HTC sau Asus, care au creat de-a lungul timpului atât telefoane, cât și tablete și mai nou ceasuri inteligente pe aceste platforme. Sistemul este open source, dar Google solicită în schimbul accesului la magazinul cu aplicații Play Store preinstalarea unor servicii de-ale sale.

Ce aduce Apple Watch în această piață

Ceasul nou apărut de la Apple are performanţe de top: un spaţiu de stocare de 8GB ce nu poate fi extins, parteneriate cu Uber, un lanţ hotelier şi cu aeroporturi din toată lumea. De asemenea, cu ajutorul ceasului pot fi făcute şi plăţi prin sistemul Apple Pay fără a se utiliza telefonul.

Ceasul Apple Watch are două dimensiuni. Apple nu a spus nimic despre diagonala în inci, ci despre înălțimea ceasului, care va fi de 38, respectiv 42 de milimetri. Faptul că nu avem o diagonală a ecranului arată că Apple vrea să scoată în evidență faptul că Watch e mai mult un ceas, decât un purtabil. Ecranul este din cristal de safir, așa cum ne așteptam pe iPhone 6. De asemenea, în colecția Apple Sport vom avea ecrane întărite cu sticlă ionizată.

Watch adaugă și o nouă dimensiune a interacțiunii cu un gadget cu ecran tactil. Astfel, Apple Watch simte forța (n.red.: „force touch“, după cum a denumit-o Apple), ceea ce ar putea fi o inovație și pentru următorul iPhone. Deocamată, este introdusă în touchpad-ul de la noul MacBook.

Ceasul poate fi conectat la modelele iPhone 5, 5c, 5s, 6 si 6 Plus. Tot cu ajutorul telefonului se pot instala şi aplicaţii pe ceas. Cu o autonomie de 18 ore, Apple Watch va putea fi conectat la telefon atât prin Bluetooth, cât şi prin WiFi.

Deocamdată, doar LG a lansat un nou ceas inteligent: Watch Urbane, și Huawei cu Watch. Rămâne de văzut ce lansează de-a lungul anului producători precum Samsung, Motorola și alții din China și Europa.

Autor: Diana Bone