Cea mai mare platformă de filme și seriale își pregătește debutul în Europa de Est

de: Horia Despa
09 12. 2015

Un proiect de lege a Comisiei Europene obținută de POLITICO va permite abonaților la serviciile de media online acces la ele de oriunde din Europa . Acestea cuprind abonamentele la servicii de redare a emisiunilor TV, filmelor și a muzicii pe Internet. Pe scurt, aceasta înseamnă că s-ar putea să avem acces la Netflix și în România.

Dacă această propunere de lege a Comisiei Europene ar putea fi dusă la capăt și ratificată, cunsumatorii germani de Netflix, să zicem, ar putea să-și urmărească filmele preferate atunci când sunt în vizită în Italia, iar microbiștii din Spania ar putea vedea meciuri din Premier League în România și invers.

Azi, Comisia Europeană plănuiește să pună acest proiect de lege în aplicare, permițând abonațiilor la servicii de muzică și filme online să poată accesa conținutul abonamentului lor oriunde s-ar afla în Uniunea Europeană, deci și la noi în țară. Momentan companiile pot bloca accesul propriilor clienți la abonamentele online atunci cînd aceștia trec o graniță sau alta, din cauza limitărilor pe regiuni.

Deși această lege are un număr mare de simpatizanți, inclusiv cam toată lumea din România, propunerea ligislativă nu duce lipsă de inamici. Charlotte Lund Thomsen, expertul legislativ al FPAFVI (Federația Producătorilor și a Asociaților de Film și a Federației Video Internaționale) nu susține acest proiect de lege, considerând că ”piața ar trebui să vină cu soluții” și nu mediul politic.

Aparent, îngrijorările cele mai mari vizând punerea în aplicare a acestui proiect de lege vizează apariția unui ambient de nesiguranță în interiorul industriei și a unei nevoi de a renegocia contractele cu furnizorii locali de Internet și telefonie. Aparent contractele bănoase sunt date sub formă de exclusivitate. Dacă acea exclusivitate este pierdută, contracele nu vor mai fi așa bănoase.

YouTube și Spotify vor intra în acest proiect de lege împreună cu Netflix și alte servicii de redare media online. Tot ce un utilizator va trebui să facă e să ofere un IP, un număr de telefon și detalii ale contractului original pentru ca serviciile online să se activeze în noua țară din Uniunea Europeană.

Ultimul argument a reprezentanților industriei a fost că uniformizarea accesibilității serviciilor de media online va trage prețurile în jos, deoarece prețurile unui abonament din Slovacia sau România, la Netflix să zicem, va costa mai puțin decât unul în Germania, motivând utilizatorii din țările vestice să-și activeze abonamente în Europa de Est pentru a beneficia de prețurile mici de aici. Iar dacă prețurile vor râmâne la fel de mari ca în Vest, aceștia nu vor fi competitivi și s-ar ajunge la piraterie.

E puțin probabil ca panica instaurată în industrie să se adeverească de vreme ce servicii de filme online precum HBO GO se descurcă destul de bine la noi, însă problema prețurilor prea mari sau prea mici este una reală pe care Comisia Europeană va trebui s-o gestioneze eficient astfel încât să poată facă acest proiect de lege o realitate.