Cea mai cinică aplicație lansată vreodată: poți da note oamenilor fără acordul lor
Să ne imaginăm o bază de date care ne permite să dăm note, să clasificăm și să scriem recenzii despre oamenii cu care ne-am întâlnit, am lucrat sau ne-am împrietenit, fără acordul acestora. Acum, putem să nu ne mai imaginăm, pentru că va fi lansată în noiembrie în viața reală.
Fondatorii o descriu drept o aplicație pozitivă, dar avem dubiile noastre. Se numește Peeple și va permite utilizatorilor să ofere rating altora, într-o manieră similară celei în care procedăm acum cu restaurantele, hotelurile sau alte servicii. Criticii, în schimb, se tem că va involua într-o Burn Book virtuală, cum am văzut în Mean Girls. Cu alte cuvinte, va încuraja bârfa, care oricum este un sport global.
Utilizatorii vor putea adăuga pe oricine în baza de date, fără să se poată obiecta, ceea ce, din nou, ridică îngrijorări în privința naturii invazive a aplicației. A fost creată de Julia Cordray și Nicole McCollough și se pare că va fi disponibilă doar pentru iOS, cel puțin în primă fază, iar valoarea îi este deja estimată la 7,6 milioane de dolari, potrivit Washington Post.
Pentru a putea publica o recenzie, utilizatorii trebuie să aibă peste 21 de ani și un cont de Facebook activ. De asemenea, comentariile trebuie făcute cu identitatea asumată, iar persoana trebuie să indice și cât de bine îl cunoaște pe cel pe care îl evaluează, alegând din trei categorii posibile: personal, profesional sau romantic.
Oricine are acces la numărul tău de telefon, de exemplu, îți va putea face un profil. Apoi, vei primi un mesaj care te informează că a fost creat profilul și că ar trebui să vezi ce zic alții despre tine. Sună peste măsură de cinic, superficial, iar lista adjectivelor poate continua, dar una dintre fondatoare a motivat astfel: „Oamenii se informează atât de mult înainte să își cumpere o mașină sau să facă o decizie materială. De ce nu ar proceda la fel și cu alte aspecte ale vieții?”
Discursul motivațional despre cum aplicația dă vieții un sens nu i-a impresionat câtuși de puțin pe critici, din motive evidente. Deja dăm note restaurantelor, taximetriștilor, hainelor, chiar e necesar să ne tratăm și semenii la fel? Desigur, și taximetriștii intră în categoria semenilor, dar când îi evaluăm, ne raportăm strict la calitatea serviciilor.
Aparent, vom avea posibilitatea de a raporta ceea ce intră în categoria comentariilor abuzive, ofensatoare și nu numai, dar gândul acesta nu anulează celelalte efecte negative. Avem, printre altele, și dreptul de a ne apăra, dar oare nu se va transforma totul într-un scenariu prost, demn de Mean Girls? Câteva dintre criticile pertinente par să ducă întocmai în această direcție.
Iar modul în care fondatoarele au ales să se apere pare să o confirme.