Cât de tare îți afectează creierul mediul profesional

de: Andrada Bonea
14 09. 2015

Nu e o glumă, deși poate sună de parcă ar fi. Un nou studiu indică faptul că mediul în care lucrezi îți afectează creierul mai mult decât ai crede în primă instanță.

Fiona Kerr, specialist în sisteme și complexitate neurală la Universitatea din Adelaide și consultant în management pentru câteva dintre cele mai mari companii din lume, a petrecut câțiva ani investigând conexiunea dintre creier, mediul profesional și liderii care le influențează pe amândouă, potrivit News.ro.

S-a concentrat în special asupra neurogenezei, care are loc în momentul în care lucrezi într-un mediu creativ, inovator și capabil să te stimuleze, cu oameni care îți plac. Reversul medaliei e exact ceea ce te-ai fi așteptat. Liderii nepotriviți construiesc medii profesionale toxice, care au efecte nocive puternice asupra creierului tău.

Cel mai decent scenariu sumbru e cel în care oamenii pur și simplu devin imuni și se detașează de ceea ce se întâmplă în jurul lor. Totuși, în cel mai rău scenariu, oamenii încep să aibă teamă, ceea ce generează secreția de cortizol și adrenalină. Cortizolul funcționează precum o pătură chimică asupra creierului, care nu îți permite nici să îți accesezi toate cunoștințele, nici să creezi altele noi.

Cu alte cuvinte, șeful tău poate să te facă să fii mai încet la minte, nu numai să te expună la riscul de infarct din cauza stresului cronic. Kerr a demonstrat că o persoană care lucrează într-un mediu aflat la polul opus va avea un creier diferit, creativ și capabil să facă legături mult mai rapide.

În studiul său, Kerr a mai descoperit și că toate organizațiile inovatoare aveau un lider cu o viziune clară asupra afacerii respective, cu o orientare mai degrabă spre colaborare decât spre control, cu un set de valori pozitive puternice.

Totuși, asta nu înseamnă că în scenariul ideal nu există reguli, ci doar că un lider deschis e capabil să treacă peste ele dacă se dovedesc ineficiente. De asemenea, o astfel de persoană e capabilă să le insufle altora curaj să se avânte în necunoscut.

De asemenea, interacțiunea față-în-față e crucială. Contactul vizual stimulează secreția de dopamină și oxitocină, responsabile pentru consolidarea încrederii. Apoi, acest sentiment de încredere îi face pe oameni să fie entuziasmați și siguri pe ei, ceea ce generează o „supă” chimică în sistemul nervos parasimpatic, care poate duce inclusiv la creșterea creierului.

Aceste lucruri pot fi vizibile chiar și la RMN. Dacă pui un lider cu un simț clar al orientării, vizionar, care își iubește munca, să vorbească despre ea, anumite părți din creier se vor lumina. În cazul unui lider autoritar, obsedat de control, se vor lumina părți diferite.