Lentila prin care privești lumea: Cât de mult te ajută obiectivul în fotografie

de: Răzvan Băltărețu
20 04. 2015

Când am început să fac poze mai des, foloseam un telefon și un aparat compact de trei megapixeli, dar eram fascinat de cum poți aduce mai aproape personajele din poze folosind un teleobiectiv. Când am ajuns să folosesc așa ceva, am vrut să văd mai mult din lume decât văd cu ochii. Am aflat că tot cu un obiectiv se rezolvă.

În iarnă, am testat un Canon 7D Mark II cu un obiectiv 24-105mm. Vreo două zile l-am ținut la zoom maxim și am început să fac poze pe stradă. Nu am fost neapărat voyeurist sau stalker, dar mi-a plăcut cum poți surprinde acele instantanee adevărate, să observi de la distanță și să imortalizezi o fotografie fără să intervii. Mai nou, am folosit un Canon 1200D cu un obiectiv de 24mm și unul de 10-18mm.

Cel de 24mm e interesant, e de tip pancake și pe un DSLR mic trece aproape neobservat, parcă ai avea un capac mai mare. E foarte util să le faci portrete celor dragi, fără să agiți prin aer ditamai echipamentul care să le distragă atenția și să strice momentul special. Același lucru e valabil și pe stradă, când călătorești și descoperi un oraș nou sau când vrei pur și simplu să faci poze și să nu atragi toate privirile asupra ta.

Că tot ziceam de descoperirea unui oraș, eu m-am născut și am crescut în București, iar în serile de primăvară și toamnă îmi place să mă plimb pe străzi aproape de ora apusului. Poate și pentru că cele mai multe imagini pe care le-am văzut cu apusuri sunt surprinse în natură și mie îmi place mai mult să-l văd în oraș.

Acesta e un moment special pentru mine, la final de zi, și îl surprind de cele mai multe ori în fotografii. Recent, l-am surprins cu 1200D și obiectivul ultrawide, undeva peste Dâmboviță, aproape de Tribunal și de Piața Unirii. Este, totodată, interesant să te oprești lângă un flux de oameni care se grăbesc în tot felul de direcții și pur și simplu să fotografiez un moment care ar părea banal pentru mulți.

Sunt fotografi care apreciază distanța focală de 50mm, reproduce modul în care vezi cu ochiul liber lumea, dar sunt și cei care vor să vadă mai mult, alegând un obiectiv de 35mm. Eu am vrut și mai mult și am apreciat din plin obiectivul 10-18mm. Pe un senzor crop, cum au Canon 7D Mark II sau Canon 1200D, înseamnă aproximativ 16-24mm.

Când te uiți printr-un așa obiectiv, ești surprins întâi de cât poți cuprinde într-o poză. Abia apoi începi să te gândești că ai putea realiza acele fotografii pe care mereu ți le-ai dorit, în care să cuprinzi totul.

Ca să vezi ce diferențe sunt între diversele distanțe focale și cam cum poți privi lumea diferit, în funcție de obiectivul folosit, Canon are o aplicație interesantă pe Facebook cu care să te joci. De la un zoom 55-250mm la un macro de 60mm, poți trece prin toate și să vezi care ți s-ar potrivi. Mie cel mai des mi s-a potrivit cel de 24mm pentru majoritatea pozelor și cel ultrawide, pentru momentele când am vrut să văd cât mai mult din lume.

Probabil ai văzut la majoritatea fotografilor profesioniști aparate mari, acestea sunt primele care atrag atenția. Ce poate ai omis până acum sunt buzunarele prinse de curea și în care se regăsesc tot felul de obiective în funcție de moment. Acum că știi diferența pe care o face un obiectiv potrivit, trebuie să știi că există o promoție Canon, denumită „Pregătește-te pentru momentele speciale“.

Astfel, la achiziționarea unui kit DSLR Canon, primești 300 de lei reducere pentru achiziția celui de-al doilea obiectiv. Vei fi, așadar, pregătit să surprinzi și tu momentele tale speciale, folosind echipamentul potrivit.