Cât de gravă este criminalitatea cibernetică și care sunt cele mai mari pericole în România

de: Răzvan Băltărețu
29 03. 2015

Universul gadgeturilor pe care le folosim zilnic și pe care le conectăm la internet crește de la an la an. Pentru a ne ține departe de amenințările informatice, educația este un prim pas. Aceasta este și ideea Microsoft, care a lansat în această lună un proiect educațional pentru a prevenit criminalitatea cibernetică.

Criminalitatea cibernetică produce pagube financiare însemnate. Se estimează că, la nivel global, generează pierderi anuale de 23 de miliarde de dolari. În România, 66% din utilizatorii de internet consideră că nu au suficiente informații referitoare la riscurile generate de fenomenele de criminalitate cibernetică şi nici instrumente pentru a se apăra împotriva acestora.

Cea mai recentă ediție a Microsoft Computing Safety Index (MCIS) arată că 2.578 de persoane ar trebui să își dedice 70 de ani din viață pentru a rezolva problemele generate de acest fenomen al criminalității cibernetice la nivel global. Mai mult, rata pirateriei cibernetice înregistrată de o țară este un indicator puternic al ratei de contaminare cu viruși malware în țara respectivă (o corelare pozitivă de 0,79).

România se numără printre țările cu cel mai mare risc, 62% din programele software instalate în 2014 fiind contrafăcute, comparativ cu media globală de 42%. Printre riscurile asociate cu programe software contrafăcute, 64% din utilizatorii globali au menționat că hackerii ar putea obține acces neautorizat la sistemele lor, în vreme ce 59% s-au referit la pierderea datelor.

Datele pe orașe ne arată că cele mai expuse exploatărilor cibernetice sunt București, Iași, Timișoara, Galați și Craiova, în top 5, iar top 25 este închis de Târgoviște. În Capitală, cele mai populare amenințări sunt B106 (cunoscut și drept Bladanbindi & Jenxcus), Conflicker și Ramnit. Cel dintâi a fost descoperit în iunie 2014 și este un malware care se folosește de comenzi Dynamic DNS, iar atacatorii fură parole și date confidențiale, dar pot accesa și camere web. Conflicker există în atenția Microsoft încă din februarie 2010 și este un botnet.

Cel mai tânăr este Ramnit, descoperit în februarie 2015, iar în ultimele 6 luni Microsoft a identificat 500.000 de computere infectate cu acesta. Este folosit în principal pentru furt de identitate și frauda bancară. Între 7 ianuarie și 1 februarie 2015, Microsoft a identificat 187.114 cazuri de Conflicker, 171.629 de Bladanbindi & Jenxcus, 15.625 de ZeroAccess (care preia controlul asupra căutărilor online) și 3.237 de Citadel (folosit în fraude bancare).

Rezultate cheie ale studiului realizat de Salvați Copiii România arată că 45% din copiii din România au declarat că au fost agresați în mediul online în 2014, 58% din copiii intervievați au menționat că s-au întâlnit cu o persoană pe care au cunoscut-o pe Internet, iar 20% din ei au spus că au fost deranjați de aceasta. Mai mult, într-o zi de școală, copiii petrec în medie două ore pe Internet, în vreme ce în zilele libere, petrec până la 3-4 ore și aproximativ 90% din copiii din România utilizează cel puțin o rețea socială.