Casa Albă, în pericol din cauza Microsoft și Adobe. Spionii ruși au exploatat software american
Rușii au desfășurat o campanie de spionaj cibernetic care a afectat chiar și computere ale Casei Albe. Hackerii s-au folosit de vulnerabilități din software-ul produs de americani.
Atacurile cibernetice de mare amploare sunt din ce în ce mai răspândite și în fiecare lună companiile de securitate mai descoperă câte o campanie de spionaj.
Una dintre cele mai recente a fost pusă la cale de către hackerii ruși și a vizat ținte diplomatice de pe teritoriul SUA, dar și din alte țări. Spionii au reușit să intre în computerele Departamentului de Stat american, dar și în cele ale Casei Albe, care conțin documente sensibile, cum ar fi orarul de călătorii al președintelui Obama.
Fire Eye, compania care a descoperit campania, spune că hackerii s-ar fi folosit de breșe din securitatea Adobe Flash și Windows. Cei de la Adobe au rezolvat problema, însă ”gaura” din sistemul Windows încă există, însă un reprezentat al companiei a anunțat că se lucrează la ”astuparea” ei.
Gruparea responsabilă pentru atacuri se numește APT28 și este funcțională încă din 2007. Până acum, printre țintele ei se numără companii de securitate din SUA, birouri ale NATO și oficiali din Georgia.
Cu câteva zile înainte ca Fire Eye să dea detalii despre APT28, compania Trend Micro a vorbit despre campania ”Pawn Storm”, care folosește aceleași unelte și care a avut aceleași ținte. Practic, APT28 și Pawn Storm ar putea fi acceași grupare.
Experții Trend Micro spun că hackerii au luat în vizor bloggeri americani care l-au intervievat pe Obama.