Canon 7D II – A 7Dimensiune a fotografiei cu DSLR-ul [REVIEW]

de: Răzvan Băltărețu
16 01. 2015

Numai cine nu vrea, nu face fotografii. Telefoanele au devenit mai bune (nu excelente), iar prețurile aparatelor foto au scăzut și tehnologia senzorilor a devenit mai bună. Ce schimbări radicale mai poate produce un aparat DSLR, spre exemplu, într-o așa lume?

Nu mai e cazul schimbărilor radicale. Așteptam Canon 7D Mark II cu tot felul de funcționalități, dar la cinci ani după primul model compania a lansat o versiune îmbunătățită și în niciun fel schimbat de la A la Z. Senzorul are mai mulți megapixeli, sistemul de focalizare e mai bun și are o rezistență la apă și praf de lăudat.

Preț: Canon 7D Mark II costă aproape 8.000 de lei la F64. Acesorii pentru acest aparat găsești aici. Obiectivele folosite au fost: Canon 10-18mm cu f/4.5-5.6 IS STM, Canon 24-105mm cu f/3.5-5.6 IS STM și Canon 24mm cu f/2.8 STM.

Introducere – Canon 7D Mark II

Aparatele foto DSLR au peste un deceniu de existență și în acest timp sistemul de focalizare a devenit mai bun, formatul pentru stocarea fotografiilor a devenit mai bun și construcția s-a dezvoltat în egală măsură cu celelalte aspecte, atât în ceea ce privește izolația, cât și ergonomia. Vizorul, ecranul și funcționalitățile au evoluat de asemenea și sunt prea puține lucruri unde mai pot apărea schimbări mari. Tehnologia SLR nu mai are unde să meargă înainte dincolo de viteza cu care fotografiezi în rafală, calitatea înregistrării videoclipurilor și sensibilitatea ISO.

Canon 7D Mark II are un senzor de 20 megapixeli cu procesorul de imagine dual Digic 6, iar valoarea ISO merge de la 100 până la 16.000. Chiar și la ISO-6.400, imaginile realizate noaptea nu sunt pe cât de bune te-ai aștepta atunci când vezi cât de sus poate ajunge. Sunt cel mult utilizabile, dar nu impresionează cu nimic față de cele produse de vreo alternativă la 7D Mark II. Producătorii se laudă tot mai des cu valori ISO care urcă până la 50.000 sau 100.000, dar din întuneric nu poți face zi atât de ușor și nu fără anumite compromisuri.

Un capitol la care excelează Canon 7D Mark II este autofocalizarea, unde este folosit sistemul dual pixel de pe 70D. E rapid și precis și este o plăcere să folosești un așa aparat. Ai 65 de puncte la dispoziție (cross type) și e relativ ușor să schimbi între modurile de focalizar și între puncte, dacă ești familiarizat cu butoanele Canon și cu pașii de urmat. Încă găsesc că e mai ușor la Nikon, dar e o chestiune de preferințe. Același sistem de focalizare este utilizat foarte bine și în modul video și în modul live view, când poți vedea direct pe ecran ceea ce urmează să fotografiezi.

Spuneam mai sus de fotografierea în rafală și aici Canon a făcut o treabă foarte bună. 7D Mark II are o cadență de 10 cadre pe secundă în modul de focalizare Intelligent Tracking and Recognition Auto Focus, iar buffer-ul la declanșare în rafală ajunge la 130 de fotografii JPG și 31 RAW. Dacă nu ești fotoreporter sau un fotograf specializat pe evenimente sportive, te va interesa mai puțin aspect.

Alte calități ale Canon 7D Mark II sunt că viteza de declanșare ajunge la 1/8.000 sec., filmează full HD cu 60 de cadre pe secundă și poți obține videoclipuri de tip slow-motion foarte bune, iar sunetul e înregistrat stereo. Mai are și un ecran de 3 inci la o rezoluție de peste un milion de puncte, dar îi lipsește cu desăvârșire conectivitatea WiFi. Și da, admit că este destinat unor fotografi care poate n-au nevoie de așa ceva, dar în cazul unor oameni care trebuie să facă poze la evenimente de maxim interes, capacitatea de a transfera rapid pozele este un mare plus. Dacă n-ai laptop sau card EyeFi, e cam greu să trimiți într-o redacție 10-20 de poze de la un eveniment în desfășurare.

Dincolo de ceea ce e în interiorul lui Canon 7D Mark II, exteriorul este la fel de important. Dintre aparatele pe care le-am folosit în ultimul an, este unul dintre cele mai ergonomice. Nu este deloc ușor, dar este mult mai plăcut în folosirea de zi cu zi decât un Canon 5D sau un Nikon din aceeași categorie. Are un grip comod și este unul dintre acele obiecte pe care l-ai vedea devenind mai mult decât un simplu gadget, ci o unealtă pentru ceea ce ai nevoie. Desigur, completat cu obiective bune. Fotografiile de mai jos au fost realizate de-a lungul a câteva săptămâni folosind Canon 10-18mm cu f/4.5-5.6 IS STM, Canon 24-105mm cu f/3.5-5.6 IS STM și 24mm cu f/2.8 STM.

Puncte pro – Canon 7D Mark II

Are poate cel mai bun sistem de focalizare de pe un aparat crop și la un preț rezonabil. Mi-a plăcut încă de anul trecut ce a făcut Canon cu conceptul dual pixel de pe 70D și este o funcționtalite foarte bună pe acest model. Asta alături de numărul de 65 de puncte pe care le ai disponibile, acoperind o zonă suficient de mare din cadru.

Canon 7D Mark II are un corp din aliaj de magneziu foarte bine etanșeizat (cel mai bine de pe un aparat DSLR, conform Canon). Cum nu toate fotografiile pot fi realizate sub soare de primăvară și departe de apă și praf, această caracteristică a 7D Mark II va fi foarte bine pusă în evidență când faci poze pe ploaie sau ninsoare (am testat asta într-o zi din decembrie).

Are declanșare rapidă în rafală rapidă și prea puțini rivali în lumea DSLR (ținând cont și de preț). Tot aici, ca o funcționalitate pentru cei care fotografiază într-un interior luminat cu neoane, există anti-flicker care uniformează balansul de alb de la fotografie la fotografie.

Puncte contra – Canon 7D Mark II

Nu are WiFi și scuza „este folosit de fotografi profesioniști“ nu funcționează. Conexiunea wireless nu este un moft al amatorilor obișnuiți cu telefonul, ci este o necesitate. NFC este un moft, poate și ecranul tactil, dar rapiditatea cu care ai putea transfera poze între un gadget conectat la Internet și aparatul foto este un plus.

Deși valoarea ISO urcă nativ până la 16.000, fotografiile după 6.400 nu sunt prea bune. Desigur, vei imortaliza ceea ce ai de imortalizat, dar calitatea va fi undeva la nivelul unui telefon mai bun.

Nu văd lipsa unui ecran tactil un minus, dar ar fi fost util în timpul filmării sau în live view pentru a controla punctul de focalizare mai ușor. Totuși, un minus e că nu există autofocus continuu când fotografiezi în live view. Cum aparatul nu are un ecran rabatabil, ca la 70D, uneori trebuie să faci poze și să vezi în timp real ce fotografiezi, nefiind posibilă validarea prin vizor. Așa recurgi la live view.

Concluzie – Canon 7D Mark II

Tehnic, Canon 7D Mark II e unul dintre cele mai plăcute aparate foto DSLR pe care să le folosești. În post-procesare ai o libertate foarte mare, reproducerea culorilor și fișierele JPG sunt foarte bune, iar pe post de „cameră video“ 7D Mark II face o treabă foarte bună (în limitele unui DSLR). Totuși, pare că mai există încă ceva în așteptare pe masa Canon.

Pare că a lansat 7D Mark II, dar nu a pus fix câteva lucruri pe care le va adăuga într-o versiune viitoare. Asta înseamnă ecran tactil, WiFi și focus peaking pentru focalizare manuală în live view. Mulțumită aparatelor mirrorless, aceste trei funcționalități au devenit necesități din mofturi. Dacă nu te interesează acestea, atunci Canon 7D Mark II este ceea ce ai tot așteptat în ultimii cinci ani de la primul 7D.

Fotografii realizate cu Canon 7D Mark II

Fotografiile de mai jos au fost realizate în București, folosind cele trei obiective menționate mai sus, și post-procesate din RAW.