Cameră foto versus telefon: Care e cea mai bună alegere

de: Răzvan Băltărețu
08 02. 2015

În ultimii ani, iPhone a fost „cea mai bună cameră“ de pe Flickr tocmai pentru că este mereu acolo când ai nevoie să faci poza. Deși are o cameră foto foarte bună, este, totuși, telefon. Merită însă achiziția unei camere foto dedicate, iar smartphone-ul să rămână, totuși, doar smartphone?

Există aparate foto DLSR, mirrorless, compacte premium și așa mai departe. Și există telefoane. Cele din urmă sunt cel mai ușor de luat cu tine, te ajută să faci poza și s-o distribui rapid pe Internet, și încape în buzunar. Un DSLR automat va fi suficient de mare cât să te gândești că nu merită să-l cari după tine și este pe cât de bun are obiectivul. De asemenea, greutatea e destul de mare.

Mai rămân camerele mirrorless și compactele premium. Cele dintâi sunt, de cele mai multe ori, dependente de obiectivul pe care îl folosești cu ele, pe când cele din urmă au devenit tot mai bune în ultimii ani. Pe „Playtech“ avem deja un test al celor mai bune telefoane cu care să faci poze.

Când te decizi că vrei poze mai bune, dar fără să dedici o întreagă geantă aparatului foto, ai de ales între telefon și o cameră foto compactă foarte bună. Cele mai bune din prezent sunt Fujifilm X100T – senzor foarte mare, dar are obiectiv fix; Canon G1X Mark II (review pe Playtech aici) și Canon G7X (review aici), Sony RX100 Mark III (primele versiuni sunt aici) și Fujifilm X30. Mai există și Ricoh GR, dar designul s-ar putea să nu îți placă prea mult. Lista nu se încheie aici, dar acestea oferă un raport calitate – preț bun.

Înainte de a te decide dacă alegi sau nu o cameră foto compactă, trebuie să vezi ce avantaje ai pentru telefon și pentru ea. Astfel că, iată cele mai importante motive pentru a alege ori telefon, ori cameră dedicată (indiferent de marcă).

Telefonul e mai bun decât camera foto pentru că…

Este mereu cu tine, oriunde ajungi, oricând pleci. Îl vei lua când pornești la drum, camera a devenit tot mai bună în ultimii ani, iar mai nou există și filmare 4K pe unele telefoane. Fie că vorbim de mers până la piață sau călătorie în Noua Zeelandă, telefonul va fi cu tine.

Ai tot felul de aplicații cu care să prelucrezi pozele ca să le urci cât mai repede pe Facebook, Twitter sau Instagram și să te lauzi cu lucrurile pe care le vezi. Există WiFi pe camerele foto mai noi, dar nu toate au. De asemenea, presupune că trebuie să faci transfer pozelor, deci timp consumat.

Aplicația cu care fotografiezi și, implicit, setările sunt foarte simple. Nu trebuie să ții cont de ISO, viteză de declanșare, diafragmă sau în ce mod de focalizare ești. Pur și simplu, scoți telefonul, faci poze, ai plecat mai departe.

Camera foto e mai bună decât telefonul pentru că…

Senzorul este mai mare și mai bun, iar obiectivul nici nu poate fi comparat cu cel de pe telefon. Fie că alegi una cu zoom, fie că nu, ansamblul obiectiv – senzor va fi mult mai bun decât ce vor oferi Samsung, HTC sau Apple în telefoanele lor în următorii ani. Nokia cu Lumia 1020 s-a mai apropiat, dar deloc cât să bată o așa cameră foto.

Chiar dacă ți se pare o bătaie de cap inutilă să ții minte ce setări poți face, acestea fac diferența în foarte multe situații. O valoare ISO mai mare îți poate asigura o viteză de declanșare mai mare și așa poți „îngheța“ acțiunea. Mai ales când nu ai suficientă lumină sunt esențiale setările, iar telefoanele nu pot concura încă (din nou, Nokia a făcut un pas în față, dar nu este atât de comod și rapid să comanzi acea aplicație – Lumia Camera).

Camera foto va avea mereu o autonomie mai bună decât telefonul. Ține cont că atunci când filmezi sau fotografiezi, scazi din autonomia generală a telefonului, pe când acesta poate fi „conservat“ cât îți păstrezi tu în format digital amintirile. Altfel, după câteva ore de fotografiat într-o excursie s-ar putea să te găsești și fără baterie la telefon, și fără unealtă pentru fotografiat.

Între camera foto și telefon câștigătorul este… ?

O concluzie este clară: fotografiile cu telefonul nu sunt încă la nivelul camerelor foto, ci sunt cel mai bun compromis în triunghiul „rapid – ușor – portabil“. De asemenea, ține și de preferințele utilizatorilor. Merită însă să iei în calcul o cameră foto foarte bună, nu neapărat mare, nu neapărat DSLR cu zeci de obiective, pe care să o ai cu tine când momentul merită mai mult decât o poză neclară, mișcată, ratată.