Britanicii spionează mai mult decât americanii: Cât de dese sunt solicitările pentru informații

de: Bogdan Cristea
02 06. 2015

Un nou raport realizat de o agenție britanică scoate la iveală activitățile intense de spionaj întreprinse de autoritățile naționale în ultimii trei ani.

Legile care permit accesul liber la informații al cetățenilor scot la suprafață, de cele mai multe ori, adevăruri dureroase legate de activitățile de spionaj autorităților. Odată cu dezvăluirile șocante făcute de Edward Snowden în urmă cu câțiva ani, cererile din partea cetățenilor pentru o transparență mai mare s-au înmulțit constant și pe bună dreptate. Pe parcursul a trei ani, între 2012 și 2014, membrii poliției au solicitat informații private în legătură cu cetățenii săi de 730.000 de ori. Numărul acestora a crescut de la an la an, atingând maximul în 2014, atunci când s-au înregistrat aproape 250.000 de cereri.

Probabil și mai deranjantă este ”rata de succes” a acestora. Astfel, în timp ce unele administrații locale au respins 30% dintre cereri, altele, precum cea din Cheshire, nu au respins decât 0,1% dintre acestea. Raportul acesta nu putea apărea într-o perioadă mai nepotrivită pentru autorități. Conform celor de la Guardian, Theresa May, Secretarul de Stat pentru Afaceri Interne, dorește să extindă puterile poliției, dându-le agenților drepturi adiționale când în privința interceptărilor de apeluri, mesaje și alte date.

După cum scrie și Engadget, dacă s-ar face o medie, s-ar ajunge la concluzia că autoritățile solicitau noi informații la fiecare două minute. Autoritățile din Marea Britanie susțin că informațiile acumulate vizează exclusiv data la care un apel a fost efectuat și numerele implicate. Conform declarațiilor unui oficial, nu sunt efectuate înregistrări, iar practicile ofițerilor sunt inspectate constant de către un grup independent.