Brațul crescut în laborator le dă speranțe oamenilor cu membre amputate [VIDEO]

de: Răzvan Băltărețu
05 06. 2015

Timp de zeci de ani, protezele au fost singura soluție pentru cei care și-au pierdut o mână sau un picior, dar acestea n-au fost niciodată ca membrul original. Acest lucru s-ar putea schimba însă odată cu creșterea în laborator a primului membru artificial.

În ultimele două decenii, cercetătorii și inginerii au încercat să conecteze protezele la nervii membrului amputat ca purtătorul să o poată controla ca și cum ar fi membrul original. Totuși, încă nu s-a ajuns la o bună integrare a celor două, dar s-ar putea să nu mai fie nevoie, mulțumită unei reușite a cercetătorilor de la Spitalul General Massachusetts.

Ceea ce ei au reușit este similar transplantului de membru, doar că în loc să fie necesară compatibilitatea între donator și cel care primește, au creat de la zero unul potrivit din punct de vedere genetic purtătorului. Testul lor a fost făcut pe un șoarece de laborator și a fost unul reușit, iar procedura ar putea fi introdusă în medicina umană în următorii 10 ani, scrie PopularScience.

Cercetătorii au folosit o tehnică deja utilizată la creșterea de organe, folosind celule de la organismul inițial. Ei au recoltat celulele dintr-un membru amputat, le-au crescut în laborator pe un suport care a permis dezvoltarea vaselor de sânge și a structurii mușchilor la dimensiunile corecte. Ai mai jos un video care îți arată, pe repede înainte, cum s-a întâmplat tot procesul.

Oamenii de știință au verificat și dacă mușchii funcționează cum ar trebui și au descoperit că, supuși unui stimulări electrice, funcționează la 80% din capacitatea celor originali. Totuși, ține cont că n-au reușit să crească decât mușchi și vase de sânge. Următorul pas, pentru a dezvolta un membru complet și capabil să răspundă comenzilor, va fi să dezvolte nervi, oase, cartilaje și țesutul de legătură. Abia apoi se poate discuta de un transplant.