Blocks e ceasul inteligent pe care îl faci după cum dorești

de: Răzvan Băltărețu
11 01. 2015

Anul 2015 se anunță a fi unul al gadgeturilor pe care ți le faci după cum dorești. După Project Ara de la Google, telefonul modular pe care îl asamblezi singur, la CES 2015 a fost prezentat Blocks, un ceas modular inteligent.

Blocks prezentat la CES 2015 nu este încă un gadget final, ci a fost adus doar drept prototip, dar compania vrea să îl lanseze până la finalul anului și are Intel de partea sa. Un ceas modular inteligent presupune că cea mai importantă parte este cea cu cadranul clasic. Acolo este ecranul și sunt componentelele hardware care îl vor face smart.

Prin module vei putea să adaugi diverse funcționalități acestui ceas și vei avea nevoie de ele ca să facă mai multe, deoarece direct din cutie nu este decât un Pebble puțin altfel. Asta înseamnă că poate primi notificări preluate de la telefon, poți controla redarea muzicii pe telefon și poate fi un pedometru bun. Prin module poți extinde autonomia, îl poți face un gadget care îți monitorizează poziția GSP, îl poți dota cu microfon și cu slot pentru SIM sau îl poți transforma în instrument de plată contactless, cum va fi și Apple Watch.

Blocks va debuta pe Kickstarter în iunie, pentru ca producătorii să facă rost de bani pentru aducerea pe piață, iar când va fi livrat în sfârșit va costa aproximativ 150 de dolari. Modulele vor avea prețuri între 20 și 40 de dolari, dar compania va oferi pachete predefinite cu prețuri între 200 și 300 de dolari, scrie The Verge. Ca oportunități de dezvoltare, Blocks pare o idee foarte bună, dar ca funcționalitate și preț s-ar putea să nu fie pe placul tuturor. Deocamdată, cum a fost și la CES 2015, e doar un prototip cu potențial.

Cât despre Project Ara de la Google, noi vești sunt așteptate pe 14 ianuarie 2015. Deocamdată, prototipul a fost demonstrat și se încearcă atragerea dezvoltatorilor de module și aplicații. Ideea din spatele Ara e una care i-ar putea tenta pe anumiți utilizatori dornici să controleze în detaliu gadgetul lor. Acest smartphone va dispune de un schelet cu placă de bază pe care vor fi montate, prin intermediul unor magneți, module de RAM, procesor, cameră foto, spaţiu de stocare sau baterie mai bune. Spre exemplu, dacă n-ai nevoie de camera foto, o înlocuiești cu spațiu de stocare.