Atacurile cibernetice ar putea avea efecte dezastruoase. Liderii lumii, avertizați

de: Octavian Palade
24 01. 2015

Elitele adunate la Forumul Economic Mondial de la Davos au primit avertismente privind daunele ce pot fi produse de atacurile cibernetice.

Eugene Kaspersky, directorul companiei de securitate Kaspersky Lap, a vorbit despre cum ar putea fi afectați atât utilizatorii casnici, dar și despre cum pot fi ”înghenunchiate” întregi națiuni cu ajutorul hackerilor.

Numărul dispozitivelor ce pot fi sparte crește pe zi ce trece, a explicat Kaspersky. ”Ce numiți voi Internetul Tuturor Lucrurilor, eu numesc Internetul amenințărilor”, a spus el în fața liderilor lumii, la Davos, potrivit AFP.

Totuși, problema mai mare o reprezintă atacurile asupra guvernelor. ”Cel mai pesimist scenariu implică atacul unei infrastructuri mari, a unei centrale de energie, de exemplu. Dacă nu ai curent, restul nu funcționează”, a explicat expertul.

Nu numai Kaspersky a discutat despre atacuri cibernetice, ci și Toomas Hendrik Ilves, președinte al Estoniei. ”Poți creea haos în foarte multe feluri”, a spus el, opinând că este datoria guvernelor să ofere cetățenilor unelte de criptare, pentru a-și ține datele în siguranță.

El a reamintit și despre faptul că autoritățile responsabile cu traficul din Los Angeles au fost în grevă și au lăsat toate semafoarele pe roșu. ”Dar ce s-ar fi întâmplat dacă cineva le-ar face pe toate verzi”, a întrebat președintele Estoniei.

Jean-Paul Laborde, directorul diviziei de contra-terorism al ONU, a arătat că există din ce în ce mai multe legături între rețelele de crimă organizată și grupările extremiste, precum Statul Islamic, și a explicat că aceste grupări se unesc pentru a lansa atacuri cibernetice asupra autorităților.

El a făcut apel la comunitatea internațională, pentru crearea unei infrastrcturi internaționale care să faciliteze prinderea infractorilor cibernetici.