ASUS atacă piața din Europa cu gama ZenFone 2. Primele impresii

de: Octavian Palade
31 03. 2015

Taiwanezii de la ASUS fac din ce în ce mai multe eforturi pentru a se remarca pe piața telefoanelor mobile. Gama ZenFone s-a bucurat de aprecieri, atât din partea utilizatorilor cât și din partea presei de specialitate, iar compania a decis să mai lanseze o gamă care poartă numele de ZenFone 2.

Prezentată inițial în cadrul CES 2015, gama ZenFone 2 a fost lansată oficial, luni, și pe piața din Europa, în cadrul unui eveniment din Paris. Pe lângă modelele ASUS ZenFone 2 ZE551ML și ZE550ML, ASUS a prezentat, în premieră pentru Europa, și mezinul familiei, ASUS Zenfone 2 ZE500CL.

Noi am fost prezenți la evenimentul ”Incredible Comes to Paris” și am văzut pe îndelete dispozitivele cu care ASUS vrea să se bată cu giganții industriei de telefoane.

Specificații, performanță și display ASUS ZenFone 2 ZE551ML

ASUS ZenFone 2 ZE551ML este vârful de gamă al taiwanezilor și are specificații de top, completate de un design elegant și premium. Vorbim despre un terminal cu ecran de 5,5 inci și rezoluție full HD care oferă unghiuri largi de vizualizare, contrast puternic și culori saturate.

Sub panoul IPS se ascunde un procesor Intel Atom Z3580, cu patru nuclee și frecvență de 2,3Ghz. Acesta ”colaborează” cu o memorie RAM de 4GB (sau de 2GB, pentru versiunea mai ieftină, cu procesor Z3560 și 16GB spațiu de stocare), iar configurația este una bună. Mi-a plăcut funcționalitatea dual-active, având în vedere că majoritatea smartphone-urilor dual SIM de pe piață sunt dual standby, dar trebuie precizat că cea de-a doua cartela funcționează numai în regim 2G.

Disponibilă pentru test era doar versiunea cu 2GB memorie RAM, iar la prima impresie, pare că nu vor există aplicații sau sarcini care să suprasolicite sistemul și toate acțiunile sunt efectuate cu fluiditate. Întâmplător am dat peste un telefon care avea mult peste 10 aplicații deschise pe fundal, dar care m-a făcut să cred că abia a fost deschis.

Design ASUS ZenFone 2 ZE551ML

La design se pot spune lucruri bune, dar trebuie făcută o precizare. Taiwanezii au tras cu ochiul la sud-coreenii de la LG, iar ASUS ZenFone 2 pare rudă de gradul 1 al modelului LG G3. Texturile sunt similare (aspectul de metal finisat e o trăsătură comună, dar terminalul taiwaneziilor se simte mai plăcut la atingere, fiind dintr-un plastic mai aderent), forma este similară, iar de butoanele de volum poziționate pe spate nu mai vorbim.

Aș fi apreciat dacă butonul era și el plasat tot acolo, dar e pus central, pe marginea superioară, fiind destul de greu de accesat cu o singură mână. Există și o rezolvare, care ține de software, dar de asta vom vorbi mai târziu. Asus ZenFone 2 se simte bine în mână, iar greutatea puțin crescută (170 grame) oferă un plus de siguranță. Cu toate că nu este un telefon foarte mare, dă impresia de telefon solid și rezistent, iar asta este un lucru bun.

Camere foto de pe ASUS ZenFone 2 ZE551ML

Pe partea din spate găsim un senzor de 13MP din care taiwanezii au reușit să scoată niște rezultate foarte bune. Mă refer în special pe hârtie, pentru că nu am putut testa camera foto pe îndelete, în toate condițiile de luminozitate.

Camera principală are o diafragmă f/2.0 și dispune de un mod Low Light care ar trebui să producă fotografii cu 400% mai luminoase în condiții de luminozitate scăzută. Trebuie precizat că modul Low Light funcționează excelent atunci când subiectul fotografiei este aproape în beznă totală, iar fotografiile sunt realizate la o rezoluție de 3MP. Am testat această funcție și, într-adevăr, camera redă detalii pe care nu le-ai putea distinge cu ochiul liber, fără a se folosi de bliț. Am comparat cu un LG G3 (cu o cameră tot de 13MP) și rezultatul îl puteți vedea mai jos.

Totuși, fotografiile pe străzile luminate nu ies la fel de bine. Postprocesarea agresivă umple fotografiile de zgomot, iar detaliile se pierd într-o ceață albicioasă. Cei de la ASUS au implementat și o serie de setări manuale, iar utilizatorii pot modifica sensibilitatea ISO, balansul de alb, sau expunerea. Rămâne să verific cât de bine se comportă camera în timpul zilei.

Camera frontală se bucură de 5MP, iar selfie-urile arată bine fără efort. Există și un mod Panorama pentru selfie-uri, iar funcția Low Light se aplică și în acest caz, la o rezoluție de 1MP.

Software ASUS ZenFone 2 ZE551ML

Telefoanele din gama ZenFone 2 vin ”la pachet” cu Android 5.0 Lollipop peste care taiwanezii au încărcat launcherul propriu numit Zen UI. Acesta are un aspect plăcut, poate fi personalizat cu ușurință prin intermediul aplicației Themes.

Totuși, personalizarea nu se oprește aici. Vorbeam mai devreme de faptul că butonul de Power este plasat prea sus și că acest lucru s-a rezolvat prin software. Practic, poți debloca sau bloca ecranul cu o atingere dublă (double tap) oriunde pe ecran. Exact ca la LG G3. Interesant mi s-a părut faptul că poți deschide anumite aplicații scriind litere pe ecranul blocat: ”C” deschide camera, ”W” lansează browserul.

Similaritățile software cu G3 nu se opresc aici, ci continuă până la ZenCircle, o funcționalitate menită să le permită utilizatorilor care folosesc o husă specială, cu o gaură care permite accesul la ecran, să aibă acces rapid la notificări și la aplicații precum cea de vreme, cea de calendar sau la camera foto. Pe G3 această funcționalitate se numește Quick Circle.

Mai există și o opțiune care te lasă să folosești ZenFone 2 cu o singură mână, micșorând ferestrele și ducându-le mai aproape de degetul mare al mâinii cu care telefonul este ținut mai des.

Interfața nu este încărcată, iar ”briz-brizurile” vizuale (trecerile animate de la un ecran la altul, de exemplu) pot fi dezactivate cu ușurință, lucru care mi-a plăcut.

Prima impresie ASUS ZenFone 2 ZE500CL

După cum spuneam la începutul articolului, ASUS a prezentat, în cadrul evenimentului din ”In Search of Incredible”, organizat în Paris, modelul de buget ASUS ZenFone 2 ZE500CL.

Telefonul are un preț foarte accesibil, iar designul este similar cu cel al fraților mai mari, dar carcasa este din plastic. Butoanele sunt poziționate tot pe spate, iar ecranul de 5 inch are rezoluție HD.

La capitolul hardware, taiwanezii au ales să includă un procesor Intel Atom Z2560, cu două nuclee tactate la 1,6Ghz. Procesorul este unul mai vechi, dar la prima vedere, se comportă impecabil în tandem cu memoria RAM de 2GB. Telefonul este rapid și, dacă taiwanezii vor ști cum să-l marketeze, va deveni un adevărat succes pe piață.

Camera foto principală este de numai 8MP, dar include tehnologia Pixel Master. Camera secundară este de 2MP, ceea ce e suficient pentru fotografiile pentru Facebook, Instagram și pentru sesiunile de Skype.

Spațiul de stocare de 16GB poate fi extins prin card microSD, iar bateria de 2.500 mAh ar trebui să fie suficientă pentru o autonomie mai mult decât decentă.

Specificații Asus ZenFone 2 ZE550ML

Asus ZenFone 2 ZE550ML este versiunea mai ieftină a vârfului de gamă și are specificații similare, însă există câteva diferențe. Are display HD (nu full HD), procesor Intel Z3560 de 1,8Ghz și este disponibil numai cu 2GB memorie RAM. Camera foto este la fel, bucurându-se de aceleași tehnologii ASUS Pixel Master, precum și de un bliț cu două tonuri(rece și cald, pentru culori mai naturale în fotografii). Spațiul de stocare este de 16GB și bateria de 3.000 mAh.

Prețuri pentru gama ASUS ZenFone 2

ASUS Zenfone 2 ZE551ML cu 4GB memorie RAM, 32GB spațiu de stocare și procesor Intel Atom Z3580 este 349 euro (francezii îl vor putea cumpăra, pentru o perioadă limitată, la prețul de 299 euro), Zenfone 2Z550ML costă 249 euro, iar Zenfone 2 ZE500CL costă numai 179 euro.