Apple anunţă OS X El Capitan. Diferenţa nu va fi în interfaţă, ci în performanţă.

de: Alexandru Puiu
09 06. 2015

Nu putea să treacă WWDC-ul de anul acesta fără o nouă versiune de de iOS şi OS X. am scris deja. Mai jos sunt schimbările introduse în OS X El Capitan.

Unii aşteaptă WWDC-ul din fiecare an pentru un nou iOS, posesorii de Mac-uri în schimb, sunt foarte curioşi de direcţia pe care o ia Apple cu noul OS X. Anul acesta a fost anunţat OS X El Capitan, un update incremental faţă de versiunile anterioare, menit să sporească performanţa computerelor ieşite din Cupertino. Nu este sub nici o formă revoluţionar, iar direcţia generală este spre unificarea cu iOS. În această notă, fontul folosit în va fi acelaşi cel din iOS 9 şi Apple Watch. Este vorba de San Francisco.

Craig Federighi a împărţit schimbările din OS X El Capitan în două capitole: experienţă şi performanţă. Directorul Apple a insistat în primul rând pe un browser Safari reinventat complet. Acum, vă puteţi agăţa site-urile favorite în bara de tab-uri trăgând pur şi simplu de ele în stânga. Dacă unul din tab-urile deschise a început să redea sunete, va fi foarte uşor să vedeţi care şi să-l treceţi în mod silenţios, similar cu ceea ce se întâmplă în Chrome de ceva timp.

Spotlight, motorul de căutare din OS X El Capitan a învăţat să răspundă la întrebări formulate într-un mod natural. Nu sunt 100% sigur, dar s-ar putea ca această particularitate de a întreba ,,La ce documente am lucrat în decembrie 2014?” să returneze rezultate doar dacă este formulată în engleză şi alte câteva limbi privilegiate. Similar cu Siri pe iOS, Spotlight vă va oferi răspunsul la întrebări legate de vremea probabilă, bursă sau rezultate la meciuri. Noua versiune de Notes a primit nişte upgrade-uri importante dedicate celor care folosesc respectiva aplicaţie nativă pentru a ţine diverse liste, pentru a scrie sau desena ceva rapid.

Noua interfaţă Mission Control a fost reinventată pentru a oferi un management mai bun al aplicaţiilor deschise. Dacă pe iPad Air 2 puteţi împărţi ecranul în două cu scopul de a găzdui două aplicaţii diferite pe câte o jumătate de ecran, prin Split View puteţi face acelaşi lucru pe .

Cel mai important motiv de upgrade la El Capitan s-ar putea să ţină de saltul în performanţă pe care îl vor observa în special posesorii de sisteme un pic mai vechi. Aplicaţiile în noul OS X se deschid de 1,4 ori mai repede, durata saltului de la o aplicaţie la alta când vorbim de multitasking s-a înjumătăţit, iar PDF-uri sunt afişate în Preview de 4 ori mai rapid. Metal, o nouă colecţie de API-uri construite în jurul OpenGL, introdusă iniţial pe iOS, ar trebui să facă viaţa mai uşoară celor care folosesc un Mac pentru gaming. Aparent, pe hardware-ul actual, performanţa la randare va fi sporită cu 40% datorită noului Metal. Oficialii Epic Games, care au venit la WWDC cu un demo construit în Unreal Engine 4 au afirmat că saltul în performanţă a fost de până la 70% în anumite momente.

OS X El Capitan este deja disponibil în variantă beta pentru dezvoltatori, urmând ca în toamnă să poate fi instalat ca un upgrade gratuit de către publicul larg.